IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От 2018 г. сгради в София без достъп за хора с увреждания няма да получават акт 16

Стратегията за достъп до градската среда влиза за обсъждане в Столичния общински съвет на 20 юни

17:54 | 06.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Всички сгради в София - и публични, и частни, трябва да бъдат съобразени с изискванията за достъпност и нормален достъп на хора с увреждания. От началото на 2018 г. строежи, сгради и обекти няма да получават акт 16 за ползване, ако не отговарят на изискванията на Столична община.

Това е предвидено в Стратегията за достъпна градска среда, която днес окончателно е приета от работната група по подготовката ѝ, съобщава общинският съветник от политическа група 5 Симеон Славчев.

"Още при издаването на акт 14 ще има специална комисия, която трябва да провери дали сградата отговаря на изискванията. В комисията ще има представители на хората със специални потребности, които да са сигурни, че изискванията са изпълнени. Досега тези нормативи съществуваха само на хартия при издаването на акт 16", коментира Славчев.

Стратегията ще влезе за обсъждане в Столичния общински съвет на 20 юни тази година, уточни още той. През септември общинските съветници ще трябва да изработят и План за действие, който до края на тази година също да бъде одобрен от местния парламент.

Стратегията за достъпна градска среда е изготвена по предложение на Политическа група 5 в началото на мандата на този Общински съвет.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:21 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още