IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът прави нов опит за ограничаване на кешовите разплащания

До две години плащанията на над 1 000 лв. в брой ще останат в миналото, гласят новите промени в ДОПК

15:56 | 07.06.17 г. 27
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Нормативно регламентираният праг за ограничаване на плащанията в брой да бъде намален от 10 хил. лв. на хиляда лева в следващите две години. Това предвиждат промените в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК), публикувани на страницата на Народното събрание (НС).

Законопроектът е внесен от Министерски съвет и е изготвен от Министерство на финансите (МФ). Това е пореден опит на правителството на Бойко Борисов да ограничи кешовите разплащания. В края на миналата година имаше идея да бъде въведен праг от 5 хил. лв., но предложението беше отхвърлено в пленарна зала. 

Ако сегашните промени бъдат приети от депутатите, още от август тази година всички плащания над 5 хил. лв. ще стават по банков път. От 1 януари догодина прагът пада на 3 хил. лв., а от 2019 г. се предвижда всички плащания над 1000 лв. да се извършват чрез банка.

Когато дадено плащане е по договор, то задължително ще трябва да е по банков път, ако договорът надвишава описания в закона праг. Така например в момента по банков път се плащат всички суми по договори на стойност над 10 хил. лв., без значение какъв е размерът на плащането. От 1 януари 2019 г. на практика ще се плаща през банка за почти всички договори, защото прагът за кешови разплащания става 1000 лева. Това означава, че дори плащането на наем за жилище в столицата минава под ударите на закона. Същото важи и за покупка на автомобил или дори по-луксозна бебешка количка.

Ограниченията ще важат и за плащания в чуждестранна валута, като таванът е левовата им равностойност.

Мярката цели да се намали сивата икономика в България. Предложените ограничения са в съответствие с наложилата се практика в други държави членки на Европейския съюз (ЕС), пише в мотивите към законопроекта.

Според финансовото министерство това ще доведе до ограничаване на възможността да не се отразяват в счетоводството на предприятията парични потоци, свързани, от една страна с реализирани приходи от продажба на продукция, стоки и услуги, а от друга – с изплащане на заплати и възнаграждения, за които не са начислени, удържани и внесени данъци и осигуровки.

Според текстовете на законопроекта мажоритарните собственици на дружества с неплатени данъци ще са отговорни с имуществото си, ако продадат своите акции или дялове при започната проверка или ревизия от страна на данъчните до шест месеца от приключването ѝ. 

Законът ще третира такива сделки като „недобросъвестни“. Такива ще са и сделки, при които има предоставяне на активи на дружеството като обезпечение по чужд дълг. В тези случаи мажоритарните собственици пак ще носят отговорност, но само в случаите, когато действието е извършено по тяхно решение. Според законопроекта няма да бъдат санкционирани акционерите, които са гласували „против“ предоставянето на активи на задлъжняло дружество като обезпечение по чужд дълг.

Както вече писахме, до средата на 2017 г. България трябва да започне да прилага поетите международни ангажименти за автоматичен обмен на информация към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Това също е заложено в новия законопроект. Целта е по-ефективно предотвратяване на данъчните измами и злоупотребите, свързани с избягване на плащането на данъци.

По-конкретно става дума за присъединяването на страната ни към Общата система за пренос на данни, която позволява на данъчните администрации по целия свят да обменят информация, без да е необходимо да правят допълнителни разходи за разработване и поддръжка на множество двустранни сигурни системи за обмен на данъчна информация.

Впрочем, такъв обмен съществува и в момента, разликата е, че сега под ударите на закона попадат и мултинационалните компании, които досега по един или друг начин „минаваха между капките“. 

Важно е да отбележим, че в обхвата на обмена ще попадат само групи, които имат общи консолидирани приходи в размер над 1,44 млрд. лв. за данъчната година, предхождаща отчетната данъчна година, както е отразено в нейните консолидирани финансови отчети.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 22 rate down comment 2
redcretin
преди 6 години
Целта както обикновено е да се вкара кеша от дюшеците - в банките. Откъдето да се открадне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 13 rate down comment 1
aldy
преди 6 години
ВИДИ СЕ, ТИКВАТА НЕ ЗНАЕ КАКВО СТАНА ПРИ "СУХИЯ ЗАКОН".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 22 rate down comment 0
Alx
преди 6 години
Другата смехория е какво трябва да нарпавя ако нямам банкова сметка/карта а съм събрал пари за компютър/телевизор (или някаква такава вещ над 1000лв). Изобщо караля слънце пак мисли със *** си. Ако иска да извади пари е много по лесно да се започва една мащабна проверка за произход на парите. (отделна тема е че там ще лъснат едни прокурори/полицаи/съдиите и други.... хора на заплати 2-5000лв а с имущество за милиони)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 30 rate down comment 1
Frosty
преди 6 години
Какви са тези комунистическо-диктаторски методи от Тиквочев? Явно ситуацията в банките е плачевна, щом са принудени да ограничават кешовите разплащания. Тоя *** явно е решил да досъсипе окончателно финансовата система.Вече започвам да си мисля, че по време на неговото царуване Тиквата нанесе щети на финансовата система повече, отколкото всички останали преди него взети заедно.Дано това да му е последното царуване!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 25 rate down comment 0
jori
преди 6 години
"Мярката цели да се намали сивата икономика в България."Ще затруднят само хората, които биха спазвали закона. На отстаналите им е безралично.Ако трябваше да увелича сивата икономика бих приел точно такъв закон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 20 rate down comment 1
KMETA
преди 6 години
Таван на рушветите - 999 лв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 41 rate down comment 3
ivanrog
преди 6 години
Постарах се да изчета по-голямата част от обосновката, за да се запозная с мотивите и направените оценки за въздействие, конкретно за тази мярка и останах НЕизненадан, че мотивите са общи и липсва каквато и да е била оценка на въздействие, което е недопустимо. Все пак при смъкването на сумата до 1000 лв. и средна такса за превод 1 лв.(данни БНБ за таксите на банките), то излиза, че до 0,1% от оборота на фирмите ще се отнема в полза на банките под форми на такси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 20 rate down comment 1
abdul
преди 6 години
"щот хората немат пари"Абе *** ти тая работа...Имат, ама са невидими за "трите папи", затуй му ги пускат тия рецепти за изсветляване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 28 rate down comment 3
majnata
преди 6 години
Тъй са му наредили на пожарникаро "отгоре"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 5
Sakamano
преди 6 години
Чао фиатни пари, здравейте биткойни и етери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още