IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов и Меркел обсъдиха в Берлин перспективите пред Балканите

България има големи отговорности за защитата на границата, заяви германският канцлер

16:47 | 07.06.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: МС</em></p>

Снимка: МС

Предизвикателствата пред ЕС, перспективите пред Балканите и енергийни проекти обсъдиха в Берлин премиерът Бойко Борисов и германският канцлер Ангела Меркел.

Пред България стоят много големи отговорности, основно за защитата на границата. Работим с България много добре по бежанския въпрос, каза Меркел на съвместна пресконференция с Борисов. Тя благодари на България за решителната работа в тази посока. 

"За нас е важно всички да бъдат в състояние да просперират икономически. България все още е с малък доход на глава от населението. Затова пожелавам инвестициите в България да донесат плодове, така че хората там да могат да забележат, че животът им се подобрява стъпка по стъпка", допълни тя, цитирана от "24 часа".
"Благодаря ти за посещението, скъпи Бойко", каза още германският канцлер.

"Насърчаваме всички немски фирми да се ангажират в България, защото това е добра инвестиция в бъдещето, това е добре и за вътрешния европейски пазар. България от 10 години е член на ЕС и от 1 януари 2018 г. поема председателството на Съвета на ЕС и ние отговаряме на тяхната молба да подкрепяме България в изпълнението на тази функция", добави тя.

Ангела Меркел отбеляза, че ЕС е изправен пред големи предизвикателства - не само трябва да се водят преговори с Великобритания за Брекзит, но трябва да придвижи напред развитието на ЕС в много трудна геостратегическа обстановка.

"Ние говорихме за това каква е ситуацията от гледна точка на България, тъй като тя, от една страна, граничи със Западните Балкани и има голям интерес от стабилност. Говорихме за т. нар. Берлински процес, на който ще говорим с представители на Западните Балкани. Важно е да дадем визия за надежда, за перспектива на тези страни, да ги подкрепим, тъй като има други геополитически актьори, които също са заинтересовани да имат добри отношения с тях. Ние искаме много ясно да се разбере, че нашето отношение към перспективата на тези страни остава непроменено", коментира Меркел.

Тя добави, че подкрепя България и реформите в страната. 

Премиерът Бойко Борисов заяви, че "моторите" на ЕС Германия и Франция ще окажат необходимото да помогнат на народите на Балканите. Борисов е разговарял с германския канцлер и за енергийните проекти.

Той каза още, че му се иска да бъде дадена перспектива на обикновения човек на Балканите. "Да има перспектива, че ще бъде в ЕС, ще бъде свободен гражданин, който да може да пътува, да се възползва от тази радост, тази привилегия и свобода, която му дава членството в ЕС", каза Борисов.

По думите му на Балканите има много стратегически играчи, които се опитват да създадат в региона сфери на влияние.

"Балканите са си Европа. Да, малко по-встрани, но всички бели досега са ставали от Балканите. Така че да положим огромни усилия и да се възползваме от председателството си по тази тема", добави той.

Четете още в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
michaelis12
преди 6 години
тия двамата що не се вземат ве я как си тичат на снимката ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
majnata
преди 6 години
Да живее и крепне нерушимата българо-германска дружба !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още