IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пет възможни сценария след изборите във Великобритания

Резултатите от вота ще станат ясни в петък сутрин, но инвеститорите вече анализират основните възможности за бъдещето на страната

11:36 | 08.06.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Британците се насочват днес към урните за предсрочни парламентарни избори, доминирани от темите около Brexit, икономиите и през последните дни – сигурността.

Първите данни за резултатите ще излязат в 00:00 ч. българско време, когато телевизиите ще представят екзит половете. Макар че тези проучвания обикновено са били доста точни в миналото, финалният резултат няма да бъде ясен преди петък сутрин, коментира Bloomberg.

Инвеститорите вече се подготвят за най-различни сценарии. Мнозинството на партията на консерваторите на министър-председателя Тереза Мей в Камарата на общините, преди да свика предсрочните избори, бе 330 места от общо 650. А успехът на Мей срещу лейбъристите на Джереми Корбин ще бъде оценяван именно спрямо този показател.

Какви обаче са петте основни сценария?

1. Мнозинство на консерваторите с поне 100 депутати повече

Ако целта на изборите е Мей да получи „непобедима позиция за следващите пет години“, това ще се смята за осъществена мисия, заглушавайки критиците на слабата ѝ предизборна кампания.

Мей ще може да осъществи своята собствена версия на Brexit, знаейки, че армията от депутати сред торите ще ѝ бъде вярна. Да, тя вече предупреди, че е готова да се оттегли от „лоша“ сделка и че контролът върху имиграцията е приоритет. Но по-голямото мнозинство ще ѝ даде пространство за повече отстъпки във връзка с търговското споразумение след Brexit и предходния период. Вероятността за твърд Brexit в случая е доста голяма.

Представяне на британския паунд при различни сценарии

2. Мнозинство на консерваторите с поне 50 депутати повече

Това ще е разочароващ резултат за „екипа на Тереза Мей“ и ще я направи уязвима от лидерски промени през двете деликатни години на сложни разговори по развода с Европейския съюз.

Колкото до плана ѝ за Brexit, сега той ще зависи от милостта на хардлайнерите евроскептици, ограничавайки мащаба на отстъпките ѝ пред ЕС. Представителите на съюза също може да усетят слабостта ѝ и да я използват срещу нея.

„Всичко по-малко от мнозинство от 50 места изглежда като хазартна игра, чиято цена няма да си заслужава и ще намали вероятността тя да се състезава на следващите избори“, казва Андрю Ръсел, професор по политология в University of Manchester. “Ако в момента сте европейски лидер, когато видите тази катастрофа, мисълта ви ще е, че тя ще трябва да я преглътне доста трудно“.

3. Мнозинство на консерваторите с по-малко от 10 места

Ако страната се събуди в петък и види, че Мей е в по-лоша позиция отпреди, дните ѝ на власт вероятно са преброени. Тя все още се нуждае от подкрепата на законодателите, които защитаваха Brexit, намалявайки шанса за по-плавен изход чрез отстъпки с ЕС.

А така преговарящите в Брюксел може да се опитат да се възползват от местната ѝ позиция, знаейки, че могат да получат повече от това, което искат, и че скоро може да се изправят пред нов противник.

„Може ли да се излезе от това? Не. Ще изглежда като ранено животно“, казва Стивън Фийлдинг, професор по политология в Nottingham University. “Хората ще реагират на това, хората ще задават въпроси за лидерството ѝ. Не е загуба от гледна точка на цифрите, но не е и мандат“.

Прогнозите са британската икономика да се представи по-слабо от еврозоната тази година

4. Липса на мнозинство

Това отваря вратата за възможен алианс на партиите, които искат да изместят правителството на консерваторите - „коалиция на хаоса“, която Мей неведнъж призова избирателите да отхвърлят.

За Brexit това вероятно означава, че преговорите няма да започнат след две седмици, тъй като политическата класа на страната ще е изпаднала в местна криза, в която и двете страни ще искат да сформират коалиция. Шансовете за нови избори до няколко месеца са големи, а стратегията около Brexit ще се разпадне на парченца.

Шансът за по-мек Brexit се засилва, тъй като е малко вероятно Мей да поведе торите в нови избори, а Корбин може да се опита да сформира правителство с проевропейските либерални демократи. Внезапно възможността да се остане на единния пазар и да се направят отстъпки по миграцията става напълно допустима.

Рисковете са пазарите да бъдат пометени от несигурност, а различията сред партиите да направят по-трудно постигането на споразумение с ЕС.

Отлив на граждани на страни от ЕС от Великобритания

5. Мнозинство на лейбъристите

Това ще бъде истински шок, който може тотално да промени посоката на Brexit. Корбин каза, че приема резултата от референдума, макар че на моменти избягва да бъде конкретен.

В краткосрочен план разговорите може да бъдат отложени. Правителствата на ЕС може да бъдат убедени и да се отложи датата за излизане след март 2019 г., за да се даде възможност на Корбин да изготви план.

Макар че Корбин има екип по Brexit, големият въпрос е как ще сформира правителство предвид колко много от депутатите му искат той да си замине до една година.

След период на несигурност пазарите може в крайна сметка да тръгнат нагоре заради перспективата за правителство, което иска да запази ползите от единния пазар, да гарантира правата на европейските граждани във Великобритания от „първия ден“, а контролът върху имиграцията да не бъде червената линия като при Мей.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 5
крас
преди 6 години
Не сме забравили "прогнозите" направени от разни пишман драскачи довели не само до Brexit, но и до НЕОЧАКВАНИЯ срив на паунда. Залаганията внушаващи ПРОЕВРОПЕЙСКОТО БЪДЕЩЕ на Англия са пълна измишльотина. САМАТА ЕВРОПА Е В КРИЗА ПОРОДЕНА ОТ ЛИПСВАЩАТА ВНОСКА КОЯТО ПРАВЕШЕ ТОЗИ ЧЛЕН НА ЕС!Да не говорим за Гърция и нейното ТРАГИЧНО СЪСТОЯНИЕ породено от отказа на МВФ да поеме, нейното командно дишане. Против това са не само САЩ , но и СБ!!ЕВРОПА ИМА МНОГО ПО ГОЛЕМИ ПРОБЛЕМИ НЕ САМО ФИНАНСОВИ , но и такива свързани с нейното единство. Идеята на Италия да въведе лирата и СЕ ОСВОБОДИ от ЕВРОТО изглежда не само хипотетична , но и реална, ако на референдума гласоподавателите подкрепят това излизане от ЕВРОЗОНАТА.ТОВА ЩЕ Е СМЪРТНА ПРИСЪДА НА ЕВРОТО, а не на ПАУНДА!Така, че БЕЗ ЕМОЦИИ и всички факти на масата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още