IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За година частни съдебни изпълнители са събрали над 1 млн. лв. по дела на длъжници

През 2016 г. ВСС е възложил на частни съдебни изпълнители над 15 хил. дела за над 9,4 млн. лв.

11:53 | 08.06.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Над един милион лева от парите на съдебната система по дела са събрали частните съдебни изпълнители (ЧСИ) през 2016 г. Това каза на пресконференция днес председателят на Камарата на частните съдебни изпълнители Георги Дичев, цитиран от БТА.

Миналата година Висшият съдебен съвет (ВСС) е възложил на частни съдебни изпълнители над 15 хил. дела за над 9,4 млн. лв. Средната сума по делата е около 600 лв., но голяма част от тях са за такси по 5 лв. за издаване на изпълнителен лист. Таксите и разноските по тези дела се поемат от длъжниците. Вземанията на съдебната власт се обезпечават добре и затова е добре хората сами да си плащат задълженията, а не да стигат до частен съдебен изпълнител, каза още Дичев.

Юлияна Колева, която е член на ВСС, заяви, че съветът е доволен от сключеното споразумение с камарата през миналата година. По думите ѝ органите на съдебната власт постепенно свикват с идеята да възлагат събиранията на ЧСИ. Според нея до този момент НАП не е успяла да се справи със събиранията, от агенцията не работели и по делата за малки вземания. 

Съдебната система има да събира 770 млн. лв. по дела от 2005 г. досега. Една част от задълженията са погасени по давност. Все още има съдилища, които не възлагат вземания на ЧСИ, каза Дичев и обобщи, че най-големи суми за събиране имат големите съдилища.

Ефективността на частните съдебни изпълнители (ЧСИ) не подлежи на съмнение. За 10 години, при постоянно намаляване на техните тарифи, те са възстановили на бюджета някъде около 1 млрд. лв., а на икономиката - около 7 млрд. лв. Това каза преди месец в ефира на Bloomberg TV Bulgaria икономистът и основател на Института за пазарна икономика (ИПИ) Красен Станчев.

По думите му държавните съдебни изпълнители, които са повече и които са на държавна издръжка и имат по-високи възнаграждения, а разходите им са изцяло покрити от разходите на районните съдилища, за същия период са възстановили едва 69 млн. лв. на хазната, при внесени жалби за общо 2,5 млрд. лв. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
справедлив1
преди 6 години
напишете колко те са взели за да има на държавата един милиард лева
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още