IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Последиците от нападенията в Техеран ще бъдат усетени по света

За иранците нападението срещу гробницата на Хомейни е равносилно на това някой да взриви паметника на Линкълн във Вашингтон

18:25 | 08.06.17 г.
<p>
	Войници при атаката в Иран. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Войници при атаката в Иран. Снимка: Ройтерс

Терористите, които в сряда извършиха смъртоносни нападения в Техеран, избраха за своя мишена двата най-силни символа на революцията от 1979 г. - иранският парламент и гробницата на основателя на Ислямската република аятолах Рухола Хомейни, пише Саймън Тисдал за The Guardian.

За обикновените техеранци, които в последните години живеят в сравнителна безопасност от подобно насилие, нападенията са доста потресаващи.

Твърдолинейният ирански Корпус на гвардейците на ислямската революция (КГИР) обвини Саудитска Арабия за атаките. Независимо дали това твърдение отговаря на истината, нападенията вероятно ще окажат голямо политическо въздействие далеч извън Иран, подклаждайки напрежението със САЩ, Саудитска Арабия и сунитските мюсюлмански монархии от Залива.

"Ислямска държава" (ИДИЛ) бързо пое отговорност. Ако това е вярно, то би означавало, че въоръжената групировка най-после е успяла да вкара своя вид произволен терор, сеещ разделение, в дома на главния си шиитски мюсюлмански противник.

Мавзолеят, където Хомейни беше положен да почива преди почти точно 28 години - на 6 юни 1989 г., е огромен комплекс, извисяващ се на хоризонта южно от Техеран. Неговите подобни на пещери зали се посещават всяка година от десетки хиляди иранци, които го смятат за светиня. За разлика от приличащата на крепост сграда на Маджлиса (парламента), тук сигурността не е засилена. Сега това ще се промени.

За иранците нападението срещу гробницата на Хомейни е равносилно на това някой да взриви паметника на Линкълн във Вашингтон. Ако се окаже, че ИДИЛ наистина е отговорна за нападението, това ще бъде първият успешен удар на групировката в сърцето на Иран, макар да има информации, че организацията няколко пъти е правила опити в последно време.

В идеологическо и военно отношение ИДИЛ е във война с иранските сили и съюзници в Сирия и Ирак. В разпространен през март видеозапис тя се зарече да "завладее Иран и да го върне на сунитския мюсюлмански народ, както е бил преди". Джихадистите твърдят, че иранските духовни водачи и техните предшественици - персийските царе, са преследвали сунитите от векове.

ИДИЛ има естествени съюзници сред въоръжените групировки в размирната югоизточна иранска провинция Систан и Белуджистан, където има голямо сунитско население. През 2010 г. сунитски екстремисти, свързани с мрежата "Джундала", убиха 39 души в джамия в провинцията. Групи на кюрдското малцинство и етнически араби също са извършвали малки нападения съответно в северозападните и югозападните райони.

Зверствата в сряда бяха извършени в момент, когато се очаква да рухне провъзгласеният от ИДИЛ халифат. Подкрепяни от Иран иракски и сирийски войски плюс поддържани от САЩ и Великобритания кюрдски въоръжени формирования затягат обръча около крепостите на организацията Мосул и Ракка.

ИДИЛ отвръща на този натиск, като призовава своите последователи да пренесат битката при нейните врагове там, където живеят. Извършените напоследък терористични нападения в Манчестър, Кабул, Багдад, Марави в южната част на Филипините и Лондон може би се вместват в този появяващ се модел на изнесена дейност на последователите на групировката.

Консервативните ирански лидери и коментатори със сигурност ще последват примера на КГИР и ще съзрат в нападенията в сряда ръката на Саудитска Арабия, а оттам и на президента на САЩ Доналд Тръмп.

Добре документираните тайни усилия на правителството на Джордж У. Буш през първото десетилетие на 21 век за дестабилизиране на Иран чрез финансиране на въоръжени вътрешни опозиционни групи не са забравени в Техеран. Нито пък неофициалната - ту започваща, ту спираща - американска подкрепа за групировката "Муджахедин е халк" или Муджахидини на народа на Иран, подкрепяна някога от Саддам Хюсеин и отговорна за множество въоръжени нападения в Иран.

Сега въпросът е дали откритата враждебност на Тръмп насърчава повторение на дестабилизационните усилия от миналото - пряко или непряко. Тръмп преобръща политиката на предишния президент на САЩ Барак Обама за ограничен ангажимент, а миналия месец предприе остра атака срещу Иран. В изказване по време на посещение в Рияд той поиска Иран да бъде подложен на международна изолация, като заяви, че Техеран е главният износител на "пожарите на сектантския конфликт и терор" в света.

Неговият домакин крал Салман обвинява Иран, че "предвожда глобалния тероризъм". Тръмп, подстрекаван от Израел, заплашва да развали знаковата ядрена сделка на Обама с Иран от 2015 г.

Той разтръби сключването на голяма оръжейна сделка със саудитците, а тази седмица подкрепи предприетото от Рияд дипломатическо и търговско отлъчване на Катар, който почти единствен от арабските държави от Залива се опитва да поддържа добри отношения с Техеран. Това накара регионални политици да предупредят за непосредствена опасност от война.

Иранските лидери безапелационно отхвърлят обвиненията на Тръмп. Те казват, че Рияд е най-големият вдъхновител и поддръжник на ИДИЛ и изтъкват, че Иран и САЩ са на една и съща страна, водейки борба с джихадистите в Ирак.
За разлика от авторитарните режими в Залива, Иран също така има квази-демократична политическа система с избран парламент и президент, която не се вмества в образа на "спонсор на тероризма". Изглежда, че този неудобен факт вбесява в еднаква степен Тръмп, саудитците и ИДИЛ.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още