IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Четири арабски страни публикуваха списък с лица, свързани с Катар и тероризъм

Списъкът включва и 12 организации, базирани в Катар или финансирани от Катар

09:27 | 09.06.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Столицата на Катар Доха. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Столицата на Катар Доха. Снимка: Архив Ройтерс

Саудитска Арабия, Египет, Обединените арабски емирства и Бахрейн публикуваха съвместно комюнике с изброени 59 физически лица и 12 организации, които по думите им са базирани в Катар или финансирани от Катар и са свързани с тероризъм, предаде DPA.

Четирите страни посочват, че са изготвили този списък заради обещанието си да се борят с тероризма и да пресушат източниците на финансирането му. В списъка фигурират духовният лидер на организацията "Мюсюлмански братя" Юсеф ал-Карадауи и благотворителните фондации Qatar Charity и Eid Charity.

Сред изброените като спонсори на тероризма 18 катарци има бизнесмени, политици, високопоставени членове на управляващата династия, включително бивш вътрешен министър, отбеляза Ройтерс.

Абдел Хаким Белхадж, бивш либийски ислямистки командир, е сред петимата либийци в списъка. Карадауи и салафитският проповедник Уагди Гонеим са сред 26-имата египтяни. В списъка има още няколко групировки от Бахрейн, трима граждани на Кувейт, двама на Йордания, двама на Бахрейн, един на ОАЕ, един на Саудитска Арабия и един на Йемен.

Египет поиска в четвъртък ООН да разследва огромния откуп, който Катар бил платил на "терористична групировка", свързана с ИДИЛ, за да освободи членове на кралското семейство, задържани в Ирак, съобщи Франс прес.

Ихаб Мустафа, заместникът на постоянния представител на Египет в световната организация, обвини Катар, че е "платил до един милиард долара на терористична групировка, действаща в Ирак, за да освободи членове на кралското семейство, заловени в Ирак, където са били на лов". Ако това обвинение се окаже вярно, това би била "ясна подкрепа за тероризма", каза той.

/БТА/

Всичко за кризата в Залива - тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още