IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калфин: Тереза Мей рискува и загуби, но Brexit ще продължи

Великобритания ще има единна позиция по въпроса, подкрепена от всички политически сили, заяви бившият вицепремиер

10:21 | 09.06.17 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Калфин: Тереза Мей рискува и загуби, но Brexit ще продължи

Тереза Мей рискува и загуби. Тя искаше да получи подкрепа именно заради Brexit. Много е вероятно да видим правителство на малцинството, но нека не бъркаме - Великобритания ще има единна позиция, подкрепена от всички политически сили и вътрешните дразги няма да се пренесат на външен терен.

Това каза Ивайло Калфин, бивш вицепремиер и външен министър на България, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria, който коментира как ще изглежда Brexit след изборите във Великобритания вчера и първите резултати.

Веднъж след като е взето решението за Brexit, въпреки че лейбъристите бяха официално срещу излизането и на референдума загубиха, дори и те да управляват, едва ли могат да го преразгледат, обясни Калфин.

"Това, което е възможно, е евентуално след като приключат преговорите за Brexit, да се извика втори референдум, на който да се пита - това сме договорили, още ли искате да излезем при тези условия. Но дали това ще се случи е още доста далечна перспектива".

Дотогава можем да очакваме единна позиция от Великобритания. „Наивно ще е да мислим, че със загубата на места от консерваторите, те ще променят позицията си за Brexit“, категоричен бе Калфин.

Що се отнася до въпроса колко ще струва на Великобритания да излезе от ЕС, трябва да е ясно, че ще се договарят не суми, а принципи. По-скоро в момента се договаря на какъв принцип ще се изчислят тези суми, смята дипломатът.

Ще има преговори и те ще са много тежки, защото Великобритания има ангажимент да излезе с добър резултат от преговорите, а ЕС има интерес Великобритания да не излезе с добър резултат, защото това ще е знак за другите страни, че могат да излязат лесно, посочи Калфин.

„Великобритания създава прецедент и трябва да се види, че този прецедент не е лесно упражнение“, коментира той.

Вижте още във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 13 rate down comment 9
khao
преди 6 години
не, калъфин отново не позна !.... искаше да изгуби защото иска да избяга от отговорност :) Ясно им е какво самоубийство направиха и сега искат да го отложат максимално във времето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още