IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът даде 2 години за въвеждане на системата за електронно здравеопазване

Моделът на управление при частните болници е добър и ефективен, трябва да се поучим от него, заяви здравният министър пред депутатите в НС

11:25 | 09.06.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Парламентът поиска в срок до две години да бъде изградена и въведена система за електронно здравеопазване с всички нейни компоненти. Това предложение приеха депутатите след разискванията относно стратегия за развитие на лечебните заведения за болнична помощ.

Проекторешението, предложено от ГЕРБ, бе прието с 129 гласа „за“, „против“ – 7, „въздържали се“- 56.

Депутатите решиха още министърът на здравеопазването два пъти годишно - през юни и декември, да предоставя на Комисията по здравеопазване в парламента доклад за текущото финансово състояние на държавните общински лечебни заведения за болничната медицинска помощ. 

Отделно в срок до 31 декември 2017 г. министърът на здравеопазването трябва да представи информация на Комисията по здравеопазването относно готовността за въвеждане на единни стандарти за управление на държавните общински лечебни заведения за болнична медицинска помощ и за изготвянето на механизми за контрол по тяхното изпълнение. Приетото проекторешение включва още министърът на здравеопазването да представи концепция за обезпечаването на всички кадри в системата и тяхното кариерно развитие.

Предложенията на БСП бяха отхвърлени от Народното събрание. От групата на левицата предлагаха до 1 септември 2017 година да се направи стратегия за опазване и развитие на държавното и общинско здравеопазване и до 31 декември министърът да представи новата национална здравна карта на България.

По време на обсъждането народният представител от ДПС Нигяр Джафер посочи, че от общинските болници 17 вече са фалирали и има заплаха от фалит на областни болници. По думите й дълговете на болниците отдавна са надхвърлили 500 млн. лв., а здравноосигурителният модел и монополът на НЗОК генерират дефицит ежегодно.

Джафер посочи, че тежкият дефицит се обуславя от навлизането на иновативни медикаменти и терапии, от прекъснатата връзка между отделните звена на здравната система, от липсата на палиативни грижи и др.

„Очакваме контрол и предвидимост в системата, създаването на електронно здравеопазване, демонополизация на НЗОК, преодоляване на проблема с достъпа до медицинска помощ, системна профилактика и ранна диагностика, протекционизъм по отношение на човешките кадри“, заяви от трибуната Нигяр Джафер. 

Министърът на здравеопазването Николай Петров заяви от парламентарната трибуна, че парите на Здравната каса за всички 343 болници в страната не са достатъчни, но ще работи за постигане на обективност и прозрачност, така че ресурсът да стига.

За надлимитната дейност на лечебните заведения здравният министър посочи, че не може да има пълна свобода.

Относно мениджмънта на болниците министърът обърна внимание, че се говори само за дългове на общински, държавни, университетски болници, но не и на частни. Това означава, че там моделът на управление е добър и ефективен, трябва да се поучим от този модел. По димите на Петров това може да бъде постигнато не със стратегия, а с „контрол, контрол и пак контрол, публичност на всеки изразходен лев“. И се обяви за публичност и прозрачност в управлението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още