IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутатите задължиха регионалния министър да даде пълен отчет за санирането

Управляващи и опозиция се изпокараха за програмата в дебат по време на парламентарния контрол

13:02 | 09.06.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Пълен отчет от по програмата за саниране и визия за бъдещето й поискаха депутатите от регионалния министър Николай Нанков.

Депутатите днес гласуваха решение, с което задължиха министъра да отчете програмата до 15 юли – за изпълнените цели и спестената енергия. До 31 юли той трябва да представи данни за изразходваните финансови средства и сключените договори, а до средата на септември трябва да внесе в парламента визия за бъдещето на Националната програма за енергийна ефективност.

Предложението на ГЕРБ бе прието със 166 гласа „за“, един „против“ и 10 „въздържал се“. Преди това парламентът отхвърли подобно предложение, внесено от социалистите.

Преди да бъде гласуван документът, ГЕРБ и социалисти се изпокараха за програмата за саниране в продължителен дебат във времето на парламентарния контрол.

Социалистът Манол Генов обвини управляващите в отсъствие на контролни механизми, необяснима търпимост и негативни практики. Според него натрупаният опит от 400 сгради дава основание за трайно натрупване на негативи и щети за бюджета заради лихвите, които се дължат към ББР за забавени плащания. По негови изчисления става въпрос за 3 млн. лева.

Той заяви, че програмата се реализира при липса на контрол, занижаване на качеството заради обединяването на проектиране и строителство, завишени цени на дейностите, финансов хаос и погазване на Закона за публичните финанси.

Депутатът от ГЕРБ Александър Ненков защити програмата за саниране и заяви, че тя е закъсняла. Той каза, че в други източноевропейски държави тези въпроси са решени преди години. Според него не само трябва да се усвои ресурсът от 2 млн. лева, а програмата трябва да бъде развита.

Той посочи, че 2022 блока подлежат на финансиране. Спестената електроенергия от сметките на потребителите е 130 млн. лева на година, а емисиите парникови газове намаляват с 319 килотона.

600 фирми санират блоковете, всички те ли са на ГЕРБ, обърна се депутатът към социалистите. 75 хил. души са заети пряко в тези фирми, допълни той.

Вчера разбрах защо не харесвате програмата – защото хората я харесват, това много ви боли, каза още той на червените депутати. От парламентарната трибуна  Александър Ненков показа и снимки на блок преди и след санирането.

Жельо Бойчев каза, че БСП попита управляващите как и по какъв начин смятат да продължат програмата и ще има ли промени в правилата за финансиране.

„Санирането облагодетелства не само икономиката, но и вас, колеги от ГЕРБ“, каза Явор Божанков, като цитира медийни публикации за семейни обвързаности. Делян Добрев отговори в лично обяснение, че народните представители трябва да носят отговорност за думите си. Аз ще си защитя името, а Вие ще отговаряте пред правосъдието за клеветите, каза той.

Разликата в цените на идентични сгради е драстична, каза Николай Бошкилов и попита как се формира тази ценова разлика.

Петя Аврамова от ГЕРБ изтъкна ползи от програмата - създаване на заетост, ръст на финансовите постъпления в строителния сектор, строителните материали и други дейности, повишен жизнен стандарт и ръст на доверието към институциите, подобрена околна среда, понижена енергийна бедност, подобрена градска среда. При такова мащабно строителство не може според нея да се мине без сигнали и жалби, важно било отстраняването на дефектите.

Рамадан Аталай от ДПС коментира, че  трябва да се включат в санирането и  еднофамилните жилища. Той смята, че има пропуски при одитите и контрола при изпълнението на програмата.

Регионалният министър Николай Нанков се включи в дебата като заяви, че от трибуната са били изречени лъжи. Той каза, че е нормално в един строителен процес да постъпват сигнали по време на изпълнението. „Контролните механизми, които сме създали, дават основание за гаранции, че разходите за отстраняване на дефектите остават за сметка на строителите“.

За референтните цени и разликите в отделните сгради той обясни на депутатите, че е трудно „да сравняваме чушки с домати“. Имало еднакви квадратури, но различни дейности в сградите – в някои се прави конструктивно укрепване и подмяна на опасни парапети на балкони, смяна на енергоизточници, ел. инсталации и отоплителни системи, подмяна на ВиК и шрангове, а в други само се сменя дограма и се слага топлоизолация. Не било едно и също да се санира 5 и 25-етажен блок, изтъкна Нанков.

По почти половината сгради в програмата според него са предписани конструктивни мерки.

Николай Нанков заяви, че се съставят актове след проверки, при които се установяват нарушения. Той призова гражданите да подават сигнали в регионалното министерство.

И председателят на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов защити програмата като заяви, че са започнали да я реализират след по-голяма събираемост от страна на приходните агенции. Програмата е стартирана, не за да трупаме дефицит, а за сметка на правилното разходване на парите на българския данъкоплатец, заяви той.

За 80 мегавата за „Цанков камък“ българският данъкоплатец плати 1 млрд. лева, каза той на социалистите и ги попита какъв бил ефектът. След всяко ваше правителство оставяте дефицит, а след мандата на Орешарски – 5%, каза Цветанов. Той пожела и на други общини да постигнат това, което е направено в Благоевград.

Проектът бе приет след редакционни поправки, предложени от Рамадан Аталай и Александър Ненков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Веск
преди 6 години
Аз ще кажа защо не харесвам програмата. Бъхтил съм се години с жена ми за да си купим етаж от къща и нов апартамент. Защо например не ми санират етажа и защо например не ми върнат ДДСто на доказаните с документ плащания по новото строителство. Аз съм инвестирал хиляди реално. Обаче на панелкаджиите дето са изгонили мама и тати на село, а 1/3 от дохода си дават за цигари и алкохол да пукат пред блока и да бистрят политиката вместо да спестяват за енергийна ефективност държавата е много загрижена. Това остави, но защо например не са с предимство тези дето ползват твърди горива. Не колите, а твърдите горива са основен замърсител. Санира се в градове с централно отопление. Ама било по-ефективно. Няма такова нещо. Ефективността е скрита в чипа и в главата ба българистанеца и по-добре това скритото д не се показва, че не е много за показване. Селата са с бедно население, възрастно. На реституткаджиите с по 5 апартамента защо и 5те ще се санират като те 4 примерно дават под наем, а в 1 живеят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още