IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е готова за еврото, но еврозоната не е готова да се разширява, според икономисти

Валутният съюз няма да приема нови членове в следващите години, коментира Лъчезар Богданов

14:47 | 11.06.17 г. 25
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

България е готова за членство в еврозоната, въпросът е дали еврозоната е готова да се разширява. Европейският валутен блок има нужда от реформа и да създаде множество институции, защото не е добре приспособена да абсорбира шокове.

Около това мнение се обединиха икономистите Григор Сарийски и Лъчезар Богданов в предаването „Неделя 150“ на БНР.

Богданов прогнозира, че еврозоната няма да приема нови членове в следващите години.

Еврозоната в този си вид не работи, посочи Сарийски и допълни, че в Европа вече има един провалил се експеримент с валутен съюз – между Чехия и Словакия. Той пропадна по-малко от два месеца след разделянето на държавите, припомни икономистът.

За да функционира нормално, еврозоната трябва да има по-висок дял на преразпределението на публичните ресурси, да преодолее бариерите пред мобилността (например езикови, културни и т.н.), освен създаването на новите институции, коментира Сарийски.

Отделно, за да се присъедини към валутната общност, България трябва предварително да е изравнила условията, икономиката като доходи. Ако се закове валутният курс към обща валута, икономиките ще компенсират посредством едностранно движение на факторите за производство – към страните с по-високи доходи, обобщи той.

Що се отнася до това, че членството в еврозоната би осигурило място на България сред политическия елит в Европа и страната ни ще участва повече във вземането на решенията, Сарийски коментира, че това няма да се случи. „Дали сме в ядрото, или не – кой знае какво участие във вземанията на решенията няма да имаме. Решенията в еврозоната са политически“, коментира той и даде пример с решенията за банките в Гърция и за банка Monte dei Paschi di Siena в Италия.

Лъчезар Богданов допълни, че България трябва да осъществи ключови реформи преди да се стреми към еврозоната – да реформира институциите, така че администрацията да стане по-ефективна, да реформира пазара на труда, образованието, да инвестира повече в инфраструктура, да реформира съдебната система, да подобри производителността и оттам да започнат да се увеличават доходите.

Според него страната ни трябва да стане по-конкурентоспособна и да се превърне в най-доброто място за инвестиции в Европа, а това може да се случи само с целенасочени реформи.

Същевременно, според класацията на Световния икономичесик форум страната ни е на 115-то място по защита на собствеността, на 118-то – по борба с престъпността, и на 111-то място по ефективност и прозрачност на администрацията, допълни Григор Сарийски. Освен това България е на едно от последните места в света по ефективност на публичните разходи и по този показател няма никакъв напредък, подчерта икономистът. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 12 rate down comment 15
emilioner
преди 6 години
Гърция за разлика от България има чудесно работеща съдебна система,система която позволи на гърците преди кризата да стигнат БВП от 310млрд евро.За десет години членство Гърците растяха с по 10%на година,а я ни виж нас за 10 години с неработеща съдебна система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 4
SSIW
преди 6 години
Защо така мислиш ? Гърция например, по какви критерии я определяме , като некорумпирана или пък богата ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 10
michaelis12
преди 6 години
България била готова, дриссльовци със заплати от по 300 евра деееба и проститте майймуни има в БГ, но добре че тия от Еврозоната не са изпростели толкоз колкот наще спецове ала некой си Станчев байй Хууйй.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 7
Frosty
преди 6 години
В еврозоната не пускат бедни и корумпирани държави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още