IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Аксел Вебер: Ерата на ниските лихви не е свършила

Регулаторната пропаст между Европа и САЩ няма да нарасне силно, смята бившият управител на Бундесбанк

08:44 | 12.06.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Аксел Вебер. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Аксел Вебер. Снимка: Ройтерс

Въпреки планираните реформи на Wall Street бившият президент на германската централна банка (Бундесбанк) Аксел Вебер не вярва в по-небрежен контрол на банките в САЩ. „Няма да има широка вълна на дерегулация на банките в САЩ", заявява настоящият председател на Борда на директорите на швейцарската банка UBS пред германското издание WELT AM SONNTAG. 

Той също така не вярва, че регулаторната пропаст между Европа и САЩ може да нарасне. „Европа няма да се захване с покачване на регулациите като с автопилот", пояснява Вебер. Десет години след кризата политиците вече се замислят дали някои от правилата биха имали непредвидими последици, които не дават допълнително принос за стабилността на системата, а ограничават неуместно гъвкавостта на икономиката, смята финансистът.

Бившият президент на Бундесбанк също така предупреждава за преувеличените надежди за повишаването на лихвените проценти, пояснявайки, че ерата на ниските лихви не е отминала. „Лихвените проценти няма да се променят в глобален мащаб толкова драматично, колкото мнозина в момента вярват", добавя Вебер пред WELT AM SONNTAG.

Дори и Федералния резерв на САЩ да свие монетарната политика, „повече от три процента лихва не мисля, че е вероятно да бъде постигната. Това е далеч от средата, в която бизнесът с фиксиран доход в традиционния му смисъл отново ще е наистина привлекателен", казва Вебер. Ето защо според него е малко вероятно инвеститорите да се преориентират в стратегиите си от сделки с акции към сделки с фиксиран доход. 

„Това, което обикновено искате да постигнете с ниските лихви или ако навлизате в отрицателна територия, е да стимулирате потреблението и да намалите спестяванията“, заяви преди около година Вебер пред CNBC. Според него в среда на отрицателни лихви хората могат да се притеснят относно възможността да получат прилична пенсия. Така те могат да започнат да спестяват повече, вместо да спестяват по-малко и да потребяват повече.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
крас
преди 6 години
ДА НЕ СПЕСТЯВАТ, а ДА ПОТРЕБЯВТ - това е превъзпитателната програма на банкте към техните вложители. КОЛКО ЛИ ЩЕ ПРОДЪЛЖИ ТАЗИ ПРЕВЪЗПИТАТЕЛНА ПРОЦЕДУРА И ДО КАКВО ЩЕ ДОВЕДЕ ТЯ?В ЕВРОПА ТОЗИ ПРОЦЕС Е В НАЧАЛОТО СИ, НО В АМЕРИКА ТОЙ ОТДАВНА Е ЗАВЪРШИЛ!Какво би се случило, ако ФЕД ВДИГНЕ ЛИХВАТА и предизвика пренасочване на капиталите към САЩ?!Какво ще стане с ПРЕВЪЗПИТАТЕЛНИЯ ПРОЦЕС на ЕЦБ и опита й да накара вложителите да влезнат в рискови операции свързани с покупката на ОБЛИГАЦИИ, АКЦИИ , ДЪЛГОВИ КНИЖА?ЩЕ ДЕСТАБИЛИЗИРА ЛИ ТОВА ЕВРОПЕЙСКАТА БАНКОВА СИСТЕМА, ЗА КОЯТО ВДИГАНЕТО НА ЛИХВИТЕ Е НЕПРИЕМЛИВА ОПЦИЯ?ТОВА ЩЕ СТАНЕ ЯСНО В НЕОБОЗРИМО БЪДЕЩЕ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още