IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мнозинството от жителите на Трън се обявиха против златодобива*

Граждани очакват резултатите от референдума да бъдат атакувани в съда

09:01 | 12.06.17 г. 5
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Община Трън</em></p>

Снимка: Община Трън

Жителите на община Трън отхвърлиха с голямо мнозинство предложението за добив на злато в региона. Това показват резултатите от проведения вчера референдум в общината, съобщава БНР.

По данни на общинската избирателна комисия активността на референдума е била 59,7%, което означава 2 081 гласували избиратели. Прагът, за да бъде зачетено местното допитване за валидност, е 50%.

Общо 1 935 души или над 93% от участвалите в референдума са се обявили против златодобива, а 125 души са го подкрепили, показват резултатите.

„Точно това очаквахме да се случи на референдума и не сме изненадани от резултатие“, коментира пред БНР Румяна Боянова, член на инициативния комитет „България за Трънско“.

Според нея високата активност на хората е красноречив знак за мнението им. Тя обаче предупреди, че се очакват множество спънки и опити резултатите да се неглижират и да се търсят начини за тяхното анулиране.

„За нас няма да бъде изненада референдумът да бъде атакуван в съда, защото срещу волята на гражданите стоят доста икономически интереси“, допълва Боянова. 

Боянова добави, че хората в Трънския край имат достатъчно ясна представа какъв поминък искат и повечето от тях вече го реализират. 

Междувременно фирмата "Евромакс сървисиз" ЕООД, чието е инвестиционното намерение за добив на златна руда в района на Трън, разпространи до медиите позиция, в която заявява, че "приема резултатите от местния референдум в Трън като очаквани на фона на масираната манипулативна кампания сред местното население".

Според инвеститора при насрочването на референдума е имало отклоняване от законово установената процедура за разглеждане на такива инвестиционни проекти, което е разочароващо за бизнес климата, предаде БТА.

Компанията информира, че, за да избегне напрежението, е отказала да се включи в кампанията за референдума и е направила съществена промяна в проекта си в отговор на обществените очаквания.

В позицията се казва още, че е важно да се чуе произнасянето на съда по протеста на прокуратурата срещу незаконосъобразността на решението на общинския съвет в Трън за провеждане на референдума.

Инвеститорът се надява скоро да има резултат и от разследванията по подадените от фирмата сигнали за рекет, отправяне на заплаха и палеж в информационния център в Трън.

„Приветствам гражданите на община Трън, които показаха, че местната демокрация в България може да функционира успешно“, написа във Facebook президентът Румен Радев.

„Референдумът е пример за това как отговорни български граждани се самоорганизират, за да защитят правата си и да се произнесат по проблем не само от местно, но и от национално значение. Вотът на хората в Трън утвърждава здравето и чистотата на природата като основни ценности на нашето общество, в което интересите на гражданите трябва да са приоритет“, коментира държавният глава.

До допитването се стигна, след като "Евромакс Сървисис" ЕООД от групата на "Асарел – Медет" подаде инвестиционно предложение, което предвижда добив и преработка на златно-сребърни руди. Това доведе до силно социално напрежение в региона.

След като се разбра за него, бяха сформирани два инициативни комитета - единият в подкрепа на златодобива, а другият – против. Πoддpъжницитe на златната мина смятат, че тя ще развие икономически региона. Πpoтивницитe пък смятат, че добивът ще увреди природата и водата на местното население.

*Новината е допълнена в 10.06 ч. и в 12.07 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 6
khao
преди 6 години
не се притеснявай .... поздрав !https://***.youtube.com/watch?v=pY0SLxgjO3Q
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 4
nobel
преди 6 години
Пиши си - пиши. Не ми пречиш. Гледай само шефа да не те хване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 6
khao
преди 6 години
ако имаше демокрация, хора като теб нямаше да имат право да гласуват :) .... нямаше да има нужда и от такива безсмислени референдуми ! .. обаче няма.... гаранция ако ги питаш с кво ще се замърси природата, никой не може да ти даде отговор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 4
nobel
преди 6 години
Разбира се, че резултатите от референдума ще бъдат атакувани в съда. Колкото и да са категорични. "Демокрация ли ..." казал Бай *** и грабнал сопата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 8
khao
преди 6 години
колко ли са им искали от зелената мафия зада не им правят спънки ? ... интересно ми е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още