IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Измервателните уреди за горива ще се проверяват до 30 дни след ремонт

Промени в Закона за измерванията създават нов регистър – на лицата, които имат право да извършват ремонти на измервателните уреди при търговията с горива

17:29 | 12.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

До 30 дни след ремонт регулаторите ще трябва да извършат проверка на измервателните системи за горивата, гласи проект за промяна на Закона за измерванията. Целта е да бъде затегната борбата с измамите при търговия с горива.

Законопроектът е публикуван за публично обсъждане в Портала за обществени консултации. Авторите очакват коментарите на заинтересовани страни до 12 юли.

Текстовете предвиждат, че до извършване на проверката обектите могат да работят, използвайки сервизна пломба, поставена от лица, регистрирани в Българския институт по метрология. Грешката на средството за измерване не трябва да облагодетелства лицето, което използва средството за измерване, е записано още в предложението.

Промяната ще създаде и нов регулаторен режим – за регистриране на лицата, които извършват техническа поддръжка и ремонт на средствата за измерване. Това увеличава административната тежест за физическите и юридическите лица.

От оценката за въздействие, приложена към законопроекта, става ясно, че този проблем е установен при прилагането на Закона за измерването. Текстовете ще се опитат да дадат възможност за засилване на контрола върху лицата, които извършват техническа поддръжка и ремонт на средствата за измерване. Ще бъдат диференцирани и имуществените санкции и глобите, включително и за лицата, които използват средствата за измерване при търговията с горива.

Според авторите на проекта с промените ще бъде облекчена работата на операторите, а манипулациите при търговията с горива ще бъдат ограничени. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още