IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция планира да затвори няколко ядрени реактора

Министърът на екологията Никола Юло не уточни какви са сроковете за затваряне

21:22 | 12.06.17 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Френският министър на екологията Никола Юло каза днес, че правителството планира да затвори някои ядрени реактори на държавната енергийна компания EDF, за да намали дела на ядрената енергия в общия енергиен микс на страната, предаде Ройтерс. Той не уточни какви са сроковете за затваряне.

Юло посочи пред репортери на министерска среща на Г-7 за околната среда в Болоня, че е прекалено рано да се дават конкретни данни, свързани с целта на Франция да намали дела на ядрената енергия в общото енергийно производство от сегашните 75% на 50%."Ще затворим някои ядрени реактори и това няма да е само символичен акт", каза той.

Котировките на акциите на EDF, които се бяха понижили с 0,8% преди изказването на Юло, спаднаха още и поевтиняването им достигна 2,2%.

На въпроса за въвеждане на въглероден данък Юло посочи, че Франция вече има такъв и той се увеличава всяка година. "На европейско равнище искаме да повишим минималната цена", допълни той.

Предшественичката на Юло - бившата министърката на екологията Сеголен Роаял, каза през май миналата година, че Франция ще въведе едностранно минимална цена за въглеродния диоксид от около 30 евро за тон с намерението да даде начало на по-широкообхватни европейски действия за намаляване на вредните емисии и за напредък в осъществяването на споразумението за климата от Париж, постигнато през декември 2015 г.

Социалистическото правителство обаче тихомълком изостави този план към края на миналата година, тъй като профсъюзите протестираха, че заради него ще бъдат затворени електроцентрали на въглища.

Главният изпълнителен директор на EDF Жан-Бернар Леви неколкократно призовава за минимална въглеродна цена от 30-40 евро за тон във Франция и Европа, което би подкрепило ядрените централи на компанията, тъй като при тях няма отделяне на въглероден диоксид.

Въглеродните цени според схемата на ЕС за търговия с въглеродни емисии, която налага такси на компаниите за всеки отделен тон въглероден диоксид спаднаха до около 5 евро за тон от около 30 евро през 2008 г. заради излишъка от разрешителни за отделяне на въглероден диоксид.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 13 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 6 години
Хаха... Планира Франция да закрива, ама нито бройка, нито срок, демек - може и да закрие някой 70-годишен реактор през 2030 г., щото се е нацепил и му е време да мре... хихи... А мегду другото, със съвсем конкретен срок - 2018 г. - предстои пускането на чисто нов блок във Фламанвил със "скромните" 1600 МВт... който ще работи сигурно до края на тоя век... Така закрива Франция, галfon-чо... Там такива експерти като тебе не ги пускат даже да дрищят по форумите... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 5
panther
преди 6 години
Франция разполага с 58 ядрени реактора и планира да закрие "няколко", ама друг път...Ние имахме 6 и закрихме 4 от тях, при условие че имаха възможност да работят безпроблемно десетки години.Заради разни *** галфoни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 16
fon
преди 6 години
Франция затваря, а ние напъваме да отваряме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още