IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция разследва LafargeHolcim заради финансиране на тероризма в Сирия

Концернът е платил на военни формирования в страната, за да продължи работата на предприятието му в североизточната част на Сирия

14:12 | 13.06.17 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Франция е започнала разследване на световния лидер в производството на цимент LafargeHolcim заради дейностите на концерна в Сирия, съобщава New York Times, като се позовава на запознат източник, пожелал анонимност.

Разследването е заради евентуално „финансиране на терористично начинание“ и застрашаване живота на хора.

Според източника на изданието в разследването участват съдия, специализиран в антитерористичните въпроси, и още двама съдии, които се занимават с финансови дела. 

През април главният изпълнителен директор на LafargeHolcim Ерик Олсен напусна, след като компанията призна, че е платила на въоръжени групировки, за да продължи да работи фабриката ѝ в северната част на разкъсваната от война Сирия.

Вътрешни проверки са установили, че плащанията, които са осъществени чрез посредници, не съответстват на политиките на компанията, както и на Франция.

Още през януари френския в. Le Monde съобщи, че компанията е плащала на терористични групировки, включително и на „Ислямска държава“. Според изданието дъщерното дружество на концерна в Сирия се е свързало с военните формирования в близкоизточната страна през 2013-2014 г., за да си подсигури продължаване на работата на завода ѝ в североизточна Сирия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 6 години
Франция се омаза в зловещи го^вна в Сирия и това рано или късно ще излезе. В Либия и Сирия Франция засенчи традиционните шампиони по мръсни игри - американските служби - и с години ще се източва през медиите тая гнъсна гной... Някой ден ще се разсмърди и целата го^вняна планина около "химическите атаки на режима на Асад", но виновните ще получат същото възмездие като Саркози и Камерън, демек - нищо! Освен презрението на мислещата част от човечеството... То за немислещата е се това и че неква компания от уж "добрите" си е бъркала по дупките с човекоядците в Сирия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още