IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Топлофикаците са против определените от КЕВР цени на парното от 1 юли

Дружествата поискаха увеличение на цените на услугите с над 40%, а енергийният регулатор определи повишение от около 1%

13:27 | 13.06.17 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Топлофикационните дружества се обявиха против новите цени на предоставяните от тях услуги, определени от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Те трябва да влязат в сила от 1 юли.Регулаторът днес постави на обществено обсъждане цените на топлата вода и електроенергията, произведена по комбиниран способ.

Дружествата внесоха искания за поскъпване на топлинната енергия в широки граници - от 0,28% в София до 76,8% в Русе и 94,7% в Габрово. По отношение на преференциалната цена за електроенергията, произведена по комбиниран способ, предложенията са за увеличение на цената с почти 9% за Топлофикация София с до над 40% в Русе, Перник и Габрово. Средното поискано увеличение е 41,2%

Работната група на регулатора обаче не се съобрази с това искане и предложи намаление на цената на топлинната енергия в София от 0,77%, а в Русе увеличението да бъде около 9%." Топлофикация Габрово" също трябва да намали цената - с 0,22%. Като цяло топлофикациите в страната ще имат право да увеличат цената с под 1%, според изчисленията на регулатора.

Средното увеличение на цената е около 1%, уточниха експертите на КЕВР.

За електроенергията на Топлофикация София работната група определя намаление на преференциалната цена с 3%. За топлофикациите в Русе, Перник и Габрово има одобрено увеличение в рамките на около 3 на сто.

В изчисленията на топлофикациите и на регулатора обаче не е включена предстоящата промяна в цената на природния газ от 1 юли. Преди дни "Булгаргаз" предложи природният газ да поскъпне с 1,91% от новото тримесечие.

Кремен Георгиев от Асоциацията на топлофикационните дружества посочи, че с намаляването на цените ще бъде застрашено изпълнението на инвестиционната програма на дружествата през летния сезон. Представителите на топлофикациите посочиха още, че са внесли своите възражения в писмен вид в регулатора и очакват корекции от страна на работната група.

Граждански организации коментираха по време на общественото обсъждане, че КЕВР не защитава правата на потребителите и заявиха, че нямат нужда от подобен "посредник" в отношенията между гражданите и топлофикациите. Според гражданите цената за топлофикационните услуги може да бъде намалена, ако бъдат премахнати топлинните счетоводители.

Организациите се усъмниха и в изчисленията на регулатора по отношение на цената на природния газ през 2016 г. и посочиха, че ще протестират срещу евентуално ново повишение на цената на парното. Гражданите заплашват и с жалби в съда срещу подобна мярка.

Предложението на организациите за намаляване на цените на електроенергията са свързани с промяна в енергийния микс и АЕЦ "Козлодуй" да има по-голям дял в цената на тока. Енергийният микс обаче не се определя от енергийния регулатор, а от текстове в Закона за енергетиката.

Гражданите се обявиха и срещу преференциалните цени на топлофикациите, които по комбиниран способ произвеждат топлинна и електроенергия. Според тях няма никакви основания за стимулиране на тази дейност.

Цените на топлофикациите ще бъдат окончателно определени на закрито заседание, което ще се проведе на 30 юни. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:12 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още