IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атина издирва държавни имоти, които да включи в мегаприватизационния фонд

Кредиторите настояват само новият фонд да има думата при решенията за раздържавяването на активите

14:27 | 13.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Гръцкото правителство издирва държавни имоти, които да включи в мегаприватизационния фонд, съобщава гръцкото издание "Катимерини".

Финансовият министър Евклид Цакалотос е подписал заповед за създаване на работна група, която да идентифицира държавни имоти, които до този момент не са включени в регистъра на данъчните служби.

Приватизацията на държавно имущество е част от изискванията на кредиторите на Гърция. Процесът обаче върви мъчително бавно заради общественото недоволство на фона на исканията на институциите, отпуснали заеми за страната.

Кредиторите настояват приватизационният фонд да има пълен контрол върху държавните активи, които ще бъдат продавани, и да няма друг орган, който да дава становище за приватизацията, като например Министерството на отбраната. Според изданието това отразява недоверието на институциите към Атина.

Наричаният в Гърция "мегаприватизационен" фонд беше договорен през лятото на 2015 г. и е част от задълженията, които Атина трябва да изпълни към своите кредитори, записани в третата спасителна програма. Целта на институциите е да се даде тласък на раздържавяването в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още