IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК започва наказателни процедури срещу Полша, Унгария и Чехия заради мигрантите

Темпото на преместванията на бежанци в ЕС се ускорява през тази година, отчете Брюксел

17:57 | 13.06.17 г. 16
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) започва наказателна процедура срещу три държави - Чехия, Полша и Унгария, които не изпълняват своите задължения по отношение на квотите за разпределение на мигрантите. Това обяви комисарят по въпросите на миграцията Димитрис Аврамопулос по време на специален брифинг, в който представи процеса по релокация на мигрантите в Европейския съюз (ЕС).

Събитието беше предавано във видеосистемата на ЕК.

Комисарят отчете, че през последната година трите държави многократно са били приканвани да изпълнят своите ангажименти, но не са приели нито един бежанец по схемата за релокация и не са извършили нито едно действие в изпълнение на решенията на Съвета по проблемите на миграцията в продължение на поне една година. 

Началото на наказателните процедури ще бъде официално обявено в новия пакет със санкции към държавите членки, който ЕК ще представи утре, 14 юни.

Аврамопулис посочи още, че други държави също имат несъгласия с политиката по миграцията, но беше категоричен, че Брюксел не прави изключения и наказани ще бъдат всички държави, които не изпълват принципите на солидарност в ЕС. Комисарят даде пример с Австрия, която отначало се е съпротивлявала на исканията на Брюксел, но сега е "отворила врати". 

"Ако правителствата на тези държави променят своето решение, ние също ще променим нашето решение", обясни още комисарят и допълни, че се надява, че не само санкциите, а и "европейският дух" ще накарат тези държави да сменят позициите си.

Според оценката на ЕК темпото, с което се извършват преместванията, се е ускорило значително през 2017 г. От началото на годината са били преместени почти 10 300 души, което представлява петкратно увеличение спрямо същия период на 2016 г.

България и Словакия също са посочени в доклада със забележката „да спрат да приемат строги и произволни предпочитания за премествания от Италия". До този момент България е приела 29 души от Гърция и декларира, че е готова да приема повече бежанци, но няма желаещи да дойдат в страната. Освен това се извършват подробни проверки на кандидатите за преместване от гледна точка на националната сигурност.

От доклада на ЕК за напредъка в тази област се вижда, че към 9 юни са били извършени общо 20 869 премествания (13 973 от Гърция и 6 896 от Италия). В момента почти всички държави членки извършват премествания от Италия и Гърция и е възможно всички лица, отговарящи на условията (понастоящем около 11 хил. регистрирани в Гърция и около 2 хил. регистрирани в Италия, както и пристигналите през 2016 г. и 2017 г., които все още предстои да бъдат регистрирани), да бъдат преместени до септември 2017 г.

При всички положения правното задължение на държавите членки за извършването на премествания няма да отпадне след септември. Решенията на Съвета относно преместването се прилагат по отношение на всички лица, които ще пристигнат в Гърция или Италия до 26 септември 2017 г., като отговарящите на условията кандидати трябва да бъдат преместени в разумен срок след това.

Продължава постигането на напредък по отношение на презаселването — приблизително три четвърти (16 419) от договорените през юли 2015 г. общо 22 504 презаселвания вече са извършени.

Презаселванията по силата на споразумението между ЕС и Турция отбелязват нов рекорд през май 2017 г. - за почти 1 000 сирийски бежанци бяха осигурени безопасни и законни начини да отидат в Европа. В момента общият брой на презаселванията от Турция, извършени по силата на договорката, е 6 254.

Ежедневните преминавания от Турция към гръцките острови се задържата около 50 на ден и въпреки неотдавнашните трагични случаи броят на хората, изгубили живота си в Егейско море, намалява значително. Като цяло пристиганията намаляват с 97% от влизането в сила на изявлението.

Във връзка с темпото на операциите по връщане беше отбелязана положителна тенденция, като от предишния доклад през март са извършени още 311 връщания, с което общият брой на върнатите мигранти достига 1 798.

Въпреки това броят на пристиганията продължава да надвишава броя на връщанията от гръцките острови в Турция, което води до допълнителен натиск върху съоръженията за приемане на островите. Необходимо е гръцките власти, агенциите на ЕС и държавите членки да положат допълнителни усилия, за да се увеличи броят на връщанията и да се подобрят условията на островите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

15
rate up comment 2 rate down comment 7
georgi_shum
преди 6 години
Мечтай :) Господ за мечти не взима :) и преди съм ти казвал - жена ми и *** си няма да хвърли върху теб :- ). Най много да те натупа:) то щото си очевадно гезероподобен :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 8
georgi_shum
преди 6 години
Накарай ве, мърршо нед.оклатена. Псе си и псе ще си умреш. И след като не плащаш нищо тук - ми вазира
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 2
majnata
преди 6 години
Герге , тамън съм по работа у Шумен , набарам ли някъде блядухата , разводът не ти мърда ! : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 10 rate down comment 3
michaelis12
преди 6 години
нито стотинка няма да внясям повече, Кухао мисля че ти бях обяснил поне сто пъти, че такива смоттаняци като мене са се изнесли за да дадат път на такива титани на мисълта като тебе и шуменския бек. Дали сме ви път да вилнеете и да творите в държавата и да прайте квот си искате, кат гледам за 3 път си избирате Боце не за 1 не за 2, а за 3 ти път ...... минаха вече 30г. и виждам ващо творение, не гласувам, не плащам осигуровки там, нито винетки или билети за транспорта нищо абсолютно нищо и не не е еня ...... и глей да не останеш безработен, че вече враговете от Масква, Киев и Белград налазили ИТ пазара в БГ, а те не са кухандъли кат тебе .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 11 rate down comment 3
michaelis12
преди 6 години
така ше говориш на руската пачавретина и на майка си ве педдал ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 17
georgi_shum
преди 6 години
Е пи.шлеме гурев.о *** ще викаш на и.зрода, който виждаш в огледалото;) единственият *** с 100 профила тук си ти и силистренско х.омо недоразумение ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 16
khao
преди 6 години
за рализка от теб, ние сме тук и бачкаме в България, внасяме и данъци ... внеси 2 лева данъци и тогава ни давай наклон ! а до тогава мий чинийте проституирай на банхофа и си трай ! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 16
khao
преди 6 години
хахахахах, русгейовете срещу еврогейовете .... битката ще е чутовна ! само незнам нас нормалните що ни занимавате с вашите желания :):) .. и откога тоя сайт стана гeй сборище ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 23 rate down comment 3
bgMan
преди 6 години
Време е и някоя страна от Източна Европа да напусне съюза и да поеме курс към сближаване с Русия. Ако са две или повече още по-добре.Еврогеьовете заслужават да получат следващия силен юмручен удар в целостта на ЕС заради наглостта и диктатурата им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 17 rate down comment 4
michaelis12
преди 6 години
тва с тия гласувания нали видехме как става, ЕК отнема дипломатическия имунитет на Льо Пен, оня зад Макарона дет му дирижираше всичко е гъст с най големите пудели в ЕК с банкери и т.н., мда ама източния блок не са баш така и то се вижда естествено без нас, че с такива *** като Кухао Петрофф, Шуменски и Хюсеина просто се вижда каква ни е семката .... нема се получи на Еврогеййовете да размият нациите особено на тоя континент с хилядолетна история просто нема как да стане ако ще се удерат .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още