IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството обръща поглед към корупцията в местната власт

Представител на Националното сдружение на общините ще влезе в Съвета по антикорупционните политики, предвижда проект за промяна в законодателството

14:54 | 14.06.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Представител на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) да бъде част от Националния съвет по антикорупционни политики. Това е записано в предложение за промени в законодателството, подложено на обществено обсъждане.

Включването на представител на местната власт е свързано с необходимостта да бъдат предприети действия срещу корупцията на това ниво, пише в мотивите към предложената промяна.

В проекта за изменения в Наредба №136 на Министерския съвет от 2015 година е предвидено още и промяна в председателството на Съвета - то ще бъде поето от вицепремиера по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева. В състава му влиза и вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Съветът по антикорупционни политики беше създаден в изпълнение на стратегията за борба с корупцията в периода 2015 - 2020 година. В последния доклад на Европейската комисия (ЕК) по Механизма за сътрудничество и проверка бяха поставени няколко задачи пред българското правителство.

Една от тях е да бъде изготвена пътна карта за взаимодействие между всички институции за премахване на слабостите при разследването на корупцията по високите етажи на властта. В Министерския съвет са отчели, че отговорната за тази препоръка институция е Националният съвет по антикорупционна политика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
lyusien
преди 6 години
Докато поне един кмет на голям град не бъде осъден и вкаран в затвора за корупция резултатите в и в борбата с корупцията на мество нива няма да бъдат особенно впечатляващи С постановления и без постановления
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още