IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Транспортното министерство преговаря с консултанти за концесията на Летище София

Очаква се до края на годината да получим подкрепа от ЕК за новия проект на лот 3 на магистрала „Струма“ през Кресненското дефиле

11:37 | 15.06.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Министерството на транспорта преговаря с Европейската банка за възстановяване и развитие, Световната банка и Европейската инвестиционна банка да консултират новата концесия за Летище София, съобщи ресорният министър Ивайло Московски пред журналисти по време на конференцията "Стратегическа инфраструктура и инвестиции, България 2017", която се провежда в столицата.

Припомняме, че процедурата беше стартирана от предишния кабинет на Бойко Борисов с идеята постъпленията от нея да се насочат към спасяването на БДЖ. Това залегна и в Закона за държавния бюджет за 2016 г.

Служебното правителство на Огнян Герджиков обаче реши да отмени процедурата за концесията с мотива, че тя е неизгодна за България.

С идването на власт на кабинета „Борисов 3“ стана ясно, че концесията за летището ще бъде обявена наново

По време на конференцията транспортният министър посочи, че се очаква до края на годината да получим подкрепа от Европейската комисия за новия проект на лот 3 на магистрала „Струма“ през Кресненското дефиле. Ако това се случи, през следващата година ще могат да стартират и обществените поръчки за избор на изпълнител.

Що се отнася до другите приоритетни транспортни проекти, за които се търси финансиране, Московски каза, че едната възможност е Механизмът за Свързана Европа. С финансиране от този механизъм вече се осъществяват 7 проекта, включително и няколко жп отсечки. Общият ресурс за България от механизма е 406 млн. евро, от които за въпросните 7 проекта ще отидат 294 млн. евро. Така свободният ресурс е 112 млн. евро.

Очакват се резултатите от последната покана, по която кандидатстваме с 4 проекта. Най-големите от тях са за жп възел Пловдив и отсечка от магистралата София – Калотина.

Московски обясни, че се работи и по стратегия за развитие на транспортната инфраструктура  до 2030 г. Тя е навлязла в съгласувателна процедура и се очакват меннията на останалите министерства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
lyusien
преди 6 години
Това летище отдавна трябваше да бъде дадено на концесия и щеше да се превърне в голям регионален транспортен център на Балканите Но споровете родължават и накрая летище София ще си остане обикновенно летище със затихващи функции И това е само че политиците не могат да се разберат кои да краде от него Продължаващото бездеиствие нито ще спаси Б Д Ж със пари от концесията нито ще имаме модерно и съвременно летище Жалко е но това е положението
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още