IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Синът на имигранта, станал най-младият ирландски премиер

Бащата на Лио Варадкар е изминал 5000 мили от Индия, за да намери нов дом в Ирландия

15:25 | 15.06.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Когато бащата на Лио Варадкар, индиецът Ашок, се преместил в Ирландия през 70-те години на миналия век, той избрал за свой дом една от социално най-консервативните страни в Западна Европа.

Тридесет и осем години по-късно, най-малкото му дете стана първият открито хомосексуален премиер на някогашната ревностна католическа страна, първият ирландски министър-председател от индийски произход и най-младият, заемал някога поста, пише в свой анализ Ройтерс, цитирана от БТА. 

Утвърждаването на Варадкар от парламента вчера, десет дни след като наследи Енда Кени като лидер на управляващата партия "Фина гейл", бележи друг символичен момент за Ирландия. "Ако избирането ми днес показва нещо, то е, че предразсъдъците вече нямат място в тази република", заяви Варадкар на 2 юни, придружаван от силни аплодисменти, след като спечели лидерския пост на десноцентристката партия.

"Знам, че когато баща ми е изминал 5000 мили, за да намери нов дом в Ирландия, дори не е мечтал някой ден синът му да стане неин лидер и въпреки различността му да бъде съден по действията, а не по идентичността си."

"Днес всеки горд родител в Ирландия може да има големи мечти за децата си", заяви Варадкар.

Фактът, че избирането на гей за премиер почти не се споменаваше в местни медии и премина, по думите на бивш министър, "без никой да се впечатли", показва колко е напреднала Ирландия.

Вместо това след шест години управление на Кени фокусът беше върху рязката промяна на стила, която вероятно ще последва с избирането на премиер, известен с прямотата си. Колегите му се шегуват, че новият им лидер "има X фактор".

Последна актуализация: 11:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още