IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕП отне имунитета на Марин льо Пен заради дело за клевета във френски съд

Срещу лидера на Националния фронт на Франция тече и друга процедура за отнемане на парламентарния имунитет също по искане на френски съд

18:14 | 15.06.17 г. 1
<p>
	Марин льо Пен. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Марин льо Пен. Снимка: Архив Ройтерс

Европейският парламент (ЕП) отне депутатския имунитет на водача на френската крайна десница Марин льо Пен по искане на френското правосъдие във връзка с дело за клевета, съобщава Франс прес.

Евродепутатите приемат, че няма причина да се подозира, че френската съдебна процедура е мотивирана от "намерение да се навреди на парламентарната или политическата дейност на Марин льо Пен" и одобряват отнемането на имунитета й.

Лидерът на крайнодесния Национален фронт е обвинена в клевета от кмета на град Ница, консерватора Кристиан Естрози. През май 2015 г. тя е заявила, че той е финансирал Съюза на ислямските организации във Франция (преименуван днес на "Френски мюсюлмани"), който обхваща 250 организации и изповядва консервативен ислям, посредством умерени наеми за джамиите.

На журналистически въпрос: "Естрози - съучастник на джихадисти?", Марин льо Пен отговаря, че "когато някой помага на ислямисткия фундаментализъм да се установи, да се разпространява и да набира хора . . . някъде, в морално отношение той е донякъде съучастник".

Тази процедура няма нищо общо с друго искане за отнемане на парламентарния имунитет на Марин льо Пен, също по искане на френското правосъдие, но свързано с разследване за фиктивни назначения на парламентарни сътрудници от Националния фронт. Това искане е в процес на проучване съгласно обичайната процедура.

Льо Пен не присъства на днешното гласуване за имунитета й, тъй като води кампания за втория тур на парламентарните избори, за който е в добри позиции в своя бастион - Енен-Бомон. Ако бъде избрана във френското Национално събрание, председателят на Националния фронт ще трябва да се откаже от мястото си в Европарламента, където е депутат от 2004 г.

Вчера беше отнет и имунитета на бащата на Марин льо Пен - Жан-Мари льо Пен, почетен председател на Националния фронт, подведен под отговорност заради изказване от август 2009 г., че в "в основата на 90 процента от произшествията стои имигрант или човек с имигрантски произход". Срещу него се води предварително разследване за публична клевета с расистки характер. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:40 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
majnata
преди 6 години
Мдаа...матрицата не подбира средствата за елиминиране на политическите си противници .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още