IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на гигабайтите при роуминга пада до 2022 г.

Потребителите ще разполагат с все повече гигабайти при плащането на една определена сума на месец, съобщи Игнат Арсенов от Европейския потребителски център

11:12 | 16.06.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Цената на гигабайтите при роуминга пада до 2022 г.

С отпадането на бариерите и пазарните ограничения между мобилните оператори в различните страни от европейската общност цената на роуминга се очаква да падне постепенно през следващите години. Максималната цена за роуминг без ДДС в момента е 7,7 евро за 1GB интернет, която ще пада постепенно до 2022 година.

Така коментира таксуването ни, когато се намираме в ЕС и сме свързани с оператор, различен от българския, Игнат Арсенов от Европейския потребителски център в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

"Това означава, че плащайки една определена сума на месец, потребителят ще разполага с все повече гигабайти", поясни той.

По думите му вече няма да има допълнителни такси, а цената на разговорите ще е "като по нашия тарифен план“.

Арсенов информира, че съвсем скоро роумингът ще бъде разширен към Норвегия, Исландия и Лихтенщайн. 

Той напомни, че няма ограничения за разговори и SMS-и при разговорите в ЕС, които се таксуват съобразно нашия тарифен план, но операторите могат да лимитират ограничението на мобилни данни.

“С течение на времето сигналите за високи сметки от страна на потребителите при разговори в чужбина намаляват. В ЕС не се наблюдават подобни проблеми, но се получават сигнали от потребители, които пътуват извън Общността, каза Арсенов. – Операторът е длъжен да уведомява потребителя дали е достигнал лимит, но в държавите извън ЕС възниква риск уведомлението да се забави. Цените на роуминга са много високи в съседните държави и може да се достигне до високи сметки."

Той предупреди, че има връзка между таксуването и пребиваването в дадена страна от ЕС повече от четири месеца.

Защо сигналите за проблеми с големи сметки в ЕС намаляват, но не и в държави извън Евросъюза? Защо потребителите на мобилни услуги не могат да следят лимита на телефоните си?

Вижте повече във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 4
Lucifer
преди 6 години
До сега трафика се тарифираше на първоначално влизане с 5кб. и последващо на всеки килобайт! А сега се тарифира направо с влизането с 1мб. И понеже 1000кб. са 1мб. значи ни изяждат Мб. 1000 пъти по-бързо без да сме ги консумирали! С това хайдушко тарифираше или трябва да увеличат(компенсират) с 1000 пъти по-вече Мб. или просто моб. нет на макс. скорост трябва да е неограничен както и минутите. Иначе какво плащаме?..поредната тенекия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още