IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще успее ли властта да пресече порочните търговски практики?

Според новите промени в ДОПК мажоритарните собственици на фирми ще отговарят с личното си имущество за дълговете на компаниите към хазната, каза Диана Йорданова

10:38 | 16.06.17 г. 6
Ще успее ли властта да пресече порочните търговски практики?

Основните промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК), които се обсъждат в комисиите на парламента, касаят транспониране на европейските директиви към българското законодателство. Измененията обаче са насочени и в посока борба със сивата икономика. Това каза Диана Йорданова, депутат от ГЕРБ и заместник-председател на парламентарната Комисия по бюджет и финанси пред камерата на Bloomberg TV Bulgaria.

Тя подчерта, че ако предложенията за промени бъдат одобрени от депутатите, това ще бъде сериозна стъпка в борбата с недобрите търговски практики. „Това важи с особена сила при прехвърляне на дялове на фирми и отговорността, която трябва да носят не само собствениците на въпросните дружества, но и лицата, упълномощавани от тях, за извършването на търговската дейност", обясни Йорданова. 

Според предложенията на Министерство на финансите мажоритарните собственици на фирми ще отговарят с личното си имущество за дълговете на компаниите към държавата, ако недобросъвестно прехвърлят притежавани от тях дялове или акции. Проектът за изменение на ДОПК описва и случаите на „недобросъвестност“, когато собственикът е знаел, че фирмата е свръхзадлъжняла и прехвърлянето на акциите или дяловете е извършено преди обявяването на несъстоятелност.

За недобросъвестно ще се смята и прехвърлянето на собствеността на фирмата, ако е направено след старта на данъчна ревизия или 6 месеца след приключването ѝ, предвиждат още измененията.

"Това, както и ограничаването на кешовите разплащания също е част от цялостната концепция на правителството и на Министерството на финансите. Предложението е лимитът за плащане в брой да бъде до 1000 лв. Тепърва обаче предстои обсъждането в Комисията по бюджет и финанси на второ четене, както и в пленарна зала. Ще изискаме справка за останалите европейски страни - в колко държави се прилага и какъв е прагът. Тази промяна се налага от една страна заради борбата с нелоялните търговски практики, а от друга - заради борбата със сивата икономика", каза още Диана Йорданова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:17 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 6 години
ето ти пример как се пише ... виж колегата железен :):) така трябва да пишеш и ти, а не само алабалистики с които да ни покажеш колко хич не отбираш от темите по които пишеш :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 6 години
веднага след като почнеш и ти да го правиш ... иначе започваш да вадиш думи от контекста и става ужас на ужасите :):) играли сме го тоя мач вече :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 1
Ironhorse
преди 6 години
Не може дългове на юридическо лице да се прехвърлят автоматично на физическо.То за това е формата дружество с ограничена отговорност, т.е. отговорността е до имуществото и размера на капитала.Вече спрях да пиша на *** в парламента.Само дела в ЕСПЧ и толкова.Същото ще стане и с премахването на табелите за видеонаблюдение.Държавата е подписала куп конвенции, че и Лисабонския договор, който е част от ДФЕС, който изрично забранява на държавите да се намесват в личния живот на гражданите, с изключение на случите за наказателно преследване. А превишеначта скорост е административно.Като завалят едни ми ти дела в ЕСПЧ, Бойко и простаците от ГЕРБ ще изменят закона ... ПАК.А убитите са си убити.Проблемът с масовите убийства по пътищата не е превишаването на скоростта, а несъобразената скорост с пътните условия (тан влизат дупки, неотводняване, обратен наклон, неподдържани и засипани с пясък питища и прочие.)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 7
khao
преди 6 години
пак *** пристъп ли имаме ? до оня ден плачеше че всякви банкери и финансисти не носили отговорност, а днес вече плачеш за обратното :):)Пак незнаеш кво искаш :) а кво си написал .. леле-мале :):) измисли нова история
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още