IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

WWF: ЕК започна пилотна процедура срещу България заради ВЕЦ-ове

Брюксел проверява изпълнява ли страната ни задълженията си по три директиви в областта на околната среда

11:19 | 16.06.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Проблеми по отношение на управлението на водните централи стана причина за началото на пилотна процедура срещу България от страна на Европейската комисия. За това съобщава екологичната организация WWF.

Брюксел се сезира след жалби от риболовен клуб „Балканка“, Българско дружество за защита на птиците, Българско каяк общество, WWF България, Сдружение за дива природа „Балкани“ и рибарско сдружение „Балканка“ – Благоевград.

В тях е посочена липсата на контрол върху работата на водните централи, което нарушава три европейски директиви – за стратегическата екологична оценка, за хабитатите и за рамковата директива за водите.

Според жалбоподателите нарушенията са свързани с режима на издаване на разрешителни в противоречие с плановете за управление на речните басейни и екологични оценки към тях. Липсва и контрол от страна на държавата, тъй като не се оценява кумулативният ефект – всяка централа се оценява сама за себе си, без да се отчита ефектът, който централите по една река оказват заедно върху екосистемата.

Еколозите посочват, че увреждането на реките има негативно въздействие не само върху природата, но и върху местните общности и хората.

Пилотната процедура е първата стъпка, която предприема ЕК при анализ дали страните изпълняват своите задължения по европейското законодателство. България има срок от десет седмици да представи своето становище по казуса и ако отговорът не е удовлетворяващ, европейските власти ще могат да дадат ход на наказателна процедура срещу страната ни.

В последните два пакета с наказателни процедури от ЕК нямаше нито една, насочена срещу София. В началото на годината ЕК публикува и преглед на изпълнението на задълженията на България в областта на околната среда за десетте години членство в общността. В документът беше отбелязано значително подобрение в много области - като например качеството на въздуха в последните години, но управлението на речните басейни още търпи критики. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
needle
преди 6 години
Доста гордо заявено в заглавието от хора, които по принцип се интересуват основно от пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още