IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС планира да регулира трафика на дроновете от 2019 г.

Подобно на въздушния трафик операторите на дронове ще искат разрешение за полет, ще получават одобрение и ще ползват определени маршрути

17:49 | 16.06.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейският съюз (ЕС) планира да регулира трафика на дронове от 2019 г., пише онлайн изданието euractive.com.

Днес регулаторът за управление на въздушния трафик на ЕС е внесъл необходимите предложения за затягане на правилата заради динамиката на пазара на дронове в Европа.

Според регулатора ЕС трябва да изгради силен и безопасен пазар на услуги, свързани с дронове, до 2019 г., като приеме водещата роля в света в разработването на рамката, в която да се развива този пазар.

Предложението на въздушния регулатор ще се ползва от Европейската комисия като основа за разработването на законодателство в сферата.

Предлага се да има и задължителна електронна регистрация на всички дронове, както и електронна идентификация.

Целта е трафикът на дронове в ЕС да се регулира подобно на въздушния трафик, като операторите на летателни апарати ще трябва да искат разрешение и са получат одобрение. Те ще трябва да пускат машините и по определен маршрут.

Изданието припомня, че се засилват призивите от авиоиндустрията и други икономически групи да се приеме регулаторна рамка за дроновете заради серия от инциденти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:07 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Dimat
преди 6 години
Ами,след като регулира кривината на краставиците,колко му е!Чакаме ,най-после от този ЕС,инцидентна проява на умно решение!По случй,на този случай,трябва да уредим масово разформироване на този развъдник на малоумия!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
eagle2008
преди 6 години
И кои са тези серии от инциденти, ако мога да попитам? до момента няма нито един регистриран и потвърден инцидент, нито една жертва на "дрон"! За това пък хора умират в автомобилни катастрофи всеки ден... но не виждам действия за регулиране и затягане на правилата там!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още