IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Френският президент приветства "доброто споразумение" по заема на Гърция

Испания обаче може да помоли Еврогрупата да блокира отпускането на транша за Гърция, ако Атина на осигури имунитет на испански експерт

20:00 | 16.06.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Френският президент Еманюел Макрон приветства днес "доброто споразумение", "на този етап", сключено късно снощи между Гърция и нейните кредитори, за да не се допусне Атина да изпадне в нова криза, предаде АФП.

Макрон направи това изявление на съвместна пресконференция с испанския премиер Мариано Рахой в Елисейския дворец.

"Важно беше да бъде постигнато това споразумение, на този етап, за да имаме необходимите финансирания и да съпътстваме Гърция в реформите, които тя иска да направи и които бяха трудни", допълни френският държавен глава, подчертавайки, че това споразумение все още "не е окончателно".

Испания може да помоли Еврогрупата, обединяваща финансовите министри от еврозоната, да блокира отпускането на транша за Гърция, ако Атина на осигури имунитет на испански експерт, срещу когото се води дело. Това заяви днес по-рано испанският министър на икономиката, промишлеността и конкурентоспособността Луис де Гиндос.

Испанският в. "Паис" съобщи по-рано, че Де Гиндос, заедно със свои колеги от Италия и Словакия, е подготвил доклад за гръцкия приватизационен фонд. След това тримата експерти са били обвинени, че при изпълнението на задълженията си са действали недобросъвестно. Въпреки че Мадрид настоява за имунитет, съдът все още не е прекратил процеса.

Тримата експерти "безкористно са се притекли на помощ на Гърция. Тези хора са работили добросъвестно", подчерта министър Де Гиндос. По думите му, ако ситуацията не бъде окончателно регулирана, отпускането (на транша) може да бъде блокирано.

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле заяви също днес, че вот в германския парламент по отпускането на следващ спасителен транш за Гърция не е необходим и само ще обезпокои пазарите, предаде ДПА.

"Всички се опитахме да избегнем несигурност (на пазарите)", каза Шойбле в Люксембург, където днес се провежда заседание на финансовите министри от ЕС.

По думите му новото споразумение за финансиране на Гърция не представлява значителна промяна в спасителната програма за страната и следователно за него не е необходимо одобрение от Бундестага.

Ръководителят на Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ) Клаус Реглинг обяви вчера след края на заседанието на Еврогрупата, че Гърция ще получи първо плащане от 7,7 млрд. евро като част от поредния транш от макрофинансовата помощ в началото на юли. Общият обем на транша трябва да достигне 8,5 млрд. евро. Реглинг допълни също, че от 2010 г. ЕСМ вече е превел на Атина 173 млрд. евро.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Jorkata
преди 6 години
Оправете си правописните грешки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
nobel
преди 6 години
Съвсем правилно "доброто споразумение" е поставено в кавички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още