IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Краят на един 44-годишен "брак"

Британското правителство и EK започват исторически преговори по Brexit

08:11 | 19.06.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Почти година след референдума във Великобритания за членството в Европейския съюз в Брюксел днес започват преговорите за Brexit. Това става в сложен контекст за британския премиер Тереза Мей, отслабена от неуспешното представяне на нейната Консервативна партия на парламентарните избори и от критиките за реакцията на Мей след пожара в жилищен небостъргач в Лондон, взел много жертви, предаде AFP, цитирана от БТА.

На 23 юни 2016 г. британците подкрепиха с близо 52 процента от гласовете напускане на Евросъюза. Това предизвиква изумление сред съседите им и политически сътресения в Обединеното кралство, вторичните трусове от които продължават се усещат и до днес.



Британският министър за Brexit Дейвид Дейвис ще се срещне тази сутрин с ръководителя на преговорния екип на Европейската комисия Мишел Барние в Брюксел, за да започнат разговори за разтрогването на продължил 44 години брак. 

Първият етап от преговорите ще е посветен на постигането на споразумение по три приоритетни за 27-те останали страни в ЕС теми: съдбата на европейските граждани, установили се във Великобритания и на британците, живеещи в ЕС; въпроса за ирландската граница и уреждането на "финансовия въпрос" - покриването от Лондон на всички поети от него финансови ангажименти в ЕС.

Двайсет и седемте от ЕС настояха преговорите да се съсредоточат първо върху тези ключови три пункта в името на добре организираното и спокойно излизане на Великобритания от съюза, докато Обединеното кралство искаше от самото начало да се водят успоредни преговори за бъдещите отношения с ЕС.

Очаква се Великобритания да се отдели от ЕС в края на март 2019 г., две години след като на 29 март министър-председателката Тереза Мей задейства процедурата по напускане. 

Мишел Барние иска първата фаза да приключи между октомври и декември. Ако на този етап 27-те преценят, че е налице достатъчен напредък, те ще се съгласят да започнат паралелни преговори за отношенията с Лондон след Brexit.

Барние иска също "към октомври 2018 г." да бъде финализирано споразумение едновременно за напускането на Великобритания и за очертанията в общи линии на бъдещите отношения с Лондон, като се приемат и евентуални преходни мерки, така че раздялата да не бъде твърде рязка и болезнена.

Този график предвижда шестмесечен период за ратифициране от Европейския и от британския парламент.

Преговорите ще се водят открито и документите ще бъдат публични, гарантираха преди време от Европейската комисия. Във връзка с този ангажимент беше създадена и специална страница, на която всеки може да се запознае с постигнатото досега. На сайта вече са публикувани първите опорни точки, на които ще се опрат Барние и Дейвис в разговорите си за Brexit.

Темата за Brexit ще бъде водеща на Европейския съвет, който ще се проведе на 22 и 23 юни в Брюксел.

Британският премиер Тереза Мей подаде заявление за желанието на Лондон да напусне ЕС в края на март. Досега обаче официалните разговори във връзка с това не са започнали. Една от причините бяха и предсрочните избори, които се проведоха в Обединеното кралство на 8 юни.

Консерваторите изгубиха своето мнозинство в парламента след изборите и сега все още се водят преговори за съставянето на кабинет. В Европейския парламент вече коментираха, че политическото положение във Великобритания носи несигурност за преговорите за Brexit. 

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още