IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производител на облекло залага на биоразградимите тениски

C&A достави 400 хил. от новите блузи в цяла Европа

10:42 | 19.06.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Търговската верига за облекло C&A неотдавна пусна първата си модна линия биоразградими тениски, доставяйки 400 хил. от новите дамски блузки в цяла Европа, информира ДПА.

Компанията иска да докаже, че е възможно да има екологично съобразена мода за световния пазар.

Преди това такива тениски се намираха трудно в утвърдените вериги за дрехи и бяха характерни предимно за марките с подчертано екологичен подход, информира БТА.

Според Доналд Бренинкмайер, член на борда на C&A, компанията се опитва да се отдалечи от сегашния модел на мода за еднократна употреба. 

Плановете за рециклиране и повторна употреба трябва да започват още на етапа на проектирането, посочва компанията.

Новата линия е от органичен памук и не се използват токсични бои. Оптимизирано е използването на енергия и вода с оглед на опазването на околната среда.

Екозащитниците реагират положително, но предупреждават, че има още много да се върши в тази посока.

Александра Першау, текстилен експерт в Грийнпийс, не е чак толкова оптимистично настроена. Да се мисли за рециклирането и повторната употреба на тениската от самото начало е стъпка в правилната посока, коментира Першау.

Дори дрехите да са биоразградими, ако продължаваме да купуваме и консумираме в големи количества, не помагаме особено на природата, алармира тя.

По думите й днешните дрехи имат по-малък живот и това трябва да спре. Модната индустрия трябва да прекрати този бизнес модел, целящ колкото се може повече продажби.

Не само природата може да има полза от такива инициативи, посочва маркетинг експертът Мартин Фаснахт.

Щадящите природата дрехи могат да подобрят имиджа на компаниите сред потребителите. Обаче това е по-лесно да се каже, отколкото да се направи.

Особено младежите искат дрехите им да изглеждат яко и стилно. Не е лесно това да се свърже с устойчивото развитие, отбелязва Фаснахт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Jay Gould
преди 6 години
''Екозащитниците реагират положително, но предупреждават, че има още много да се върши в тази посока.''Тия като са толкова ''еко'' дали ходят голи без да използват никакъв транспорт?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 6 години
Това значи по нискокачествени ако говорим за памучни дрехи ... памука няма как да бъде по био от колкото е в момента !По скоро това е някакъв евтин маркетингов трик покрай цялата мания и истерия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още