IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС удължи санкциите за анексирането на Крим с една година

Мерките включват внос на стоки с произход от Крим или Севастопол

13:23 | 19.06.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Съветът на ЕС удължи действието на санкциите за анексирането на Крим с една година.

Ограничителните мерки на ЕС в отговор на действията на Русия са продължени до 23 юни 2018 г., става ясно от съобщение на Съвета на ЕС.

Мерките се прилагат спрямо лица от общността и дружества, установени в ЕС. Те са ограничени до територията на Крим и Севастопол. Санкциите включват забрана за:

внос в ЕС на стоки с произход от Крим или Севастопол; 

- инвестиране в Крим или Севастопол, което означава, че нито европейците, нито дружествата, установени в ЕС, могат да купуват недвижими имоти или предприятия в Крим, да финансират кримски дружества или да предоставят съответните услуги;

- туристически услуги в Крим или Севастопол, по-специално европейски туристически кораби не могат да акостират в пристанища на Кримския полуостров освен в случай на извънредна ситуация;

- износ на някои стоки и технологии за кримски дружества или за използване в Крим в секторите на транспорта, телекомуникациите и енергетиката и свързани с търсенето, проучването, и добива на нефт, газ и минерални ресурси.

Освен това не трябва да се предоставят и техническа помощ, брокерски, строителни или инженерни услуги, свързани с инфраструктурата в тези сектори.

В съобщението се казва, че според направената на 17 март 2017 г. от името на ЕС декларация на върховния представител по външните работи Федерика Могерини, „ЕС продължава да осъжда незаконното анексиране на Крим и Севастопол от Руската федерация и остава ангажиран с пълното прилагане на своята политика на непризнаване“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още