IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bosch влага 1 млрд. евро във фабрика за чипове в Дрезден

Новият завод за чипове е най-голямата единична инвестиция в над 130-годишната корпоративна история на концерна

17:12 | 19.06.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Германският технологичен концерн Bosch ще строи нова фабрика за чипове и полупроводници в Дрезден. Общата инвестиция ще възлезе на 1 млрд. евро, пояснявяа компанията, цитирана от DPA. Според концерна вследствие на вложението ще бъдат създадени 700 работни места.

„Новият завод за чипове е най-голямата единична инвестиция в над 130-годишната корпоративна история на Bosch", признава главният изпълнителен директор Фолкер Денер.

По-голямата част от инвестицията ще бъде поета от базирания в Щутгарт поддоставчик на автомобилната индустрия. Според икономическия секретар на правителството Матиас Махниг и централната власт ще помогне с до 200 млн. евро, както и провинция Саксония.

Но тези планове трябва да бъдат одобрени допълнително от Европейската комисия. „Напълно съм убеден, че това ще се случи“, пояснява Махниг. Началото на строителството ще стартира най-късно в началото на 2018 г., а стартът на производството се очаква през 2021 г. 

Търсенето на чипове от страна на най-големия в света доставчик за автомобилните производители се повишава заради нарастващото търсене на технологии за свързани коли или предмети от бита. Bosch вече има фабрика за чипове в Ройтлинген и е водещ производител на сензори. За новата инвестиция е избрана столицата на Саксония, защото там имало голям потенциал от квалифицирани служители.

„Дрезден като икономическо място ни предлага добри условия за разширяване на нашата полупроводникова експертиза", казва и управителят на Bosch Дирк Хохайзе.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още