IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Росатом: Ядрената енергетика може да обезпечава баланса на системата

Възобновяемите източници не са достатъчни, за да обезпечат енергийното потребление, заяви генералният директор на руската корпорация Алексей Лихачов

17:35 | 19.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Ядрената енергетика ще бъде от ключово значение за обезпечаване на баланса на цялата система на фона на новите ангажименти за опазване на околната среда. Това заяви генералният директор на руската ядрена корпорация "Росатом" Алексей Лихачов по време на презентация в рамките на „Атомекспо“ в Москва.

Според него възобновяемите източници не са достатъчни, за да обезпечат енергийното потребление. "Нека не забравяме, че 2 млрд. души имат проблеми с достъп до електроенергия", каза той.

Проблем се оказват и пиковите моменти, когато е необходима стабилна базова мощност. В същото време ангажиментите по Парижкото споразумение подсказват, че новите базови мощности ще бъдат безвъглеродни, а в момента 2/3 от тях са въглищни, каза още Лихачов. Годишно те емитират 13 млрд. тона емисии въглероден диоксид.

Въглищните централи замърсяват околната среда и по данни на Световната здравна организация причиняват смърта на милиони хора по света.

Лихачов даде данни, според които в последните години вниманието на инвеститорите е насочено основно към ВЕИ сектора. Инвестициите в тези централи надхвърлят 1,2 трилиона долара, докато в ядрената енергетика са значително по-малко.

Ядрената енергетика има малък въглероден отпечатък върху околната среда и е един от добрите източници на енергия във връзка с променените ангажименти след подписването на Парижкото споразумение, смята от своя страна Агнета Ризинг, генерален директор на Светомната ядрена асоциация (WNA). Тя посочи още, че плановете са този сектор да държи 25% дял от енергийния микс в световен мащаб и това ще означава хармонично развитие на енергийния сектор като цяло.

За Уилям Магуд, генерален директор на Агенцията по ядрена енергия към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), ако заплахата за околната среда е реална, светът се нуждае от ядрена енергетика.

Този сектор не просто задоволява нуждите от енергия, а дава импулс на други сфери - медицина, селско стопанство, на цялата икономика, отбеляза от своя страна съветникът на руския президент и председател на Надзорния съвет на „Росатом“ Сергей Кириенко. Той посочи, че много държави в световен мащаб избират ядрената енергетика, въпреки че имат запаси от въглища. Голям потенциал за развитието на сектора имат държавите в Африка и Латинска Америка, отчете в заключение той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още