IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ПФБК: С новите критерии 25% от подреждането на SOFIX ще се извършва на тъмно

Промените ще изключат по-неликвидните позиции от индекса, но ще намалят нивото на сигурност на инвеститорите, смята Мартин Димитров от ПФБК

10:44 | 20.06.17 г. 5
ПФБК: С новите критерии 25% от подреждането на SOFIX ще се извършва на тъмно

Новите критерии, които въведе Българската фондова борса (БФБ - София) за изчисляване на индексите, имат своите плюсове и минуси. Те ще изключат по-неликвидните позиции от индекса, но ще намалят нивото на сигурност на инвеститорите. Това коментира директорът „Корпоративни финанси“ в Първа финансова брокерска къща (ПФБК) Мартин Димитров в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му промените в изчисляването ще позволят на SOFIX да представлява най-търгуваните компании на борсата, но нововъведението за пазарни тестове ще донесе неясноти. „Новият критерий, който досега не съществуваше, са пазарни тестове с поръчки 10, 15 и 20 хил. лв., чрез който БФБ ще измерва пасивната ликвидност. Но това може да ограничи възможността на инвеститорите да инвестират в потенциални кандидати за SOFIX“, обясни Димитров.

Това е така, защото единствено борсовият оператор разполага с информация за изчисление на този критерий. „Така се прехвърля цялата отговорност върху борсата, тъй като 25% от подреждането на SOFIX ще се извършва на тъмно за всички останали. Това намалява нивото на сигурност на инвеститорите“, категоричен беше той.

„Новите промени в правилата за изчисляване на индексите биха били в ущърб на най-нисколиквидните компоненти на SOFIX, които са Индустриален Капитал Холдинг АД и Холдинг Варна АД“, посочи още Димитров.

Групата на потенциално влизащите е по-широка, коментира той. Близко един до друг са Индустриален Холдинг България, Трейс Груп Холд и Сирма Груп Холдинг.

Новите правила за изчисляване на борсовите индекси бяха обявени след разследването на Investor.bg oтпреди няколко месеца, според което БФБ е използвала грешни данни при ребалансирането на основния индекс SOFIX и от него неправилно отпадна "Индустриален холдинг България" за сметка на "Еврохолд България", 

По-конкретно - в четвъртък БФБ-София прие новите правила за определяне на състава на SOFIX - след продължителна съгласувателна процедура с участието на браншовите асоциации, съобщиха от борсовия оператор.

През април 2017 г. промените бяха анонсирани и са приети в тогава предложения вариант, но с едно изключение - отпаднала е идеята за понижаване на критерия за стойност на фрий-флоута до 5 млн. лв. и той остава 10 млн. лв., както и досега.

Досега класирането се осъществяваше на база стойността на фрий-флоута (стойност на акциите в малки акционери, като за малки се приемат тези с дял под 5%).

От следващото актуализиране на състава на SOFIX (през септември 2017 г.) ще се ползват новите критерии, които ще са 4 и то с равно тегло. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Mr.Profit
преди 6 години
Добри са критериите и не споделям тезата, че се извършва на тъмно. Вижда се, че се работи и се гради солидна основа. Да продължават все така...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
ceneto
преди 6 години
http://download.bse-sofia.bg/BSE-Rules/Indices/Index_Rules_BG.pdf
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
forexar
преди 6 години
Много бих се радвал Investor да напише как се определя кой е и кой не е в SOFIX. Прочетох внимателно последните статии за SOFIX и съм с впечатлението, че !никой! не знае как се определя индекса. Има "важни" критерии .. 4 на брой ! .. НО кой как тежи и каква е процедурата май никой не знае! Освен това в днешната статия(текущата) се появиха някакви пасивни пазарни тестови поръчки до 20 хил. лева ? Някой разбра ли какво е това ? Моля журналистите от Investor да разберат как се изчислява индекса и да изяснят в статия. Иначе усещането от статиите е че всичко зависи едни хора, който ... може и да имат личен интерес да предпочетат този или онзи !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още