IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стенли Фишер: Ниските лихви доведоха до високи и растящи цени на имотите

Заместник-председателят на Фед предупреди, че не бива да се забравят уроците от спукването на имотния балон и кризата през 2007 – 2008 г.

13:43 | 20.06.17 г.
<p>
	<em>Стенли Фишер. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Стенли Фишер. Снимка: Архив Ройтерс

Дългият период на ниски лихвени проценти може да е допринесъл за високи и повишаващи се цени на имотите в няколко държави, заяви заместник-председателят на Федералния резерв на САЩ Стенли Фишер, цитиран от Bloomberg. Той предупреди, че не бива да се забравят уроците от спукването на имотния балон и кризата през 2007 – 2008 г.

„Има още какво да се направи, да се запазят подобренията и да се надгражда“, каза Фишер по време на конференция в Амстердам във вторник. „Светът, какъвто го познаваме, не може да си позволи други подобни кризи като голямата рецесия и глобалната финансова криза“, допълни той.

Той посочи, че много е било постигнато за поддържане на глобалната финансова система от последната рецесия насам. Тонът му издава предпазливост във времена, когато жилищните имоти поскъпват в различни страни като Канада, Великобритания и Австралия.

„Цените на жилищата са високи и растат в няколко държави, вероятно в резултат на дългите периоди с ниски лихви“, каза Фишер според предварително предоставената му реч, като не посочва конкретни пазари. Той посочи, че в САЩ агенциите Fannie Mae, Freddie Mac и Федералната жилищна администрация сега са „доминиращите институции, които предоставят ипотечно финансиране“.

По думите му правителствената подкрепа за жилищата трябва да бъде изрично посочена там, където я има, а разходите й трябва да са балансирани спрямо ползите. По същия начин правилата и очакванията при модификациите на ипотеките и при възбраните трябва да са „ясни и работещи“, смята Фишер.

„В САЩ и по света беше постигнато много. Ядрото на финансовата система е много по-силно, най-лошите практики при кредитирането бяха ограничени, беше отчетен голям напредък в процесите за намаляване на ненужните възбрани“, коментира Фишер.

Заместник-председателят на Фед не коментира паричната политика или икономическите перспективи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още