IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За българите ръстът на заплатите е най-важен за увереността им в бъдещето

Проучване на изданието Observatoire за 2017 г. разкрива нагласите на потребителите от 15 държави

17:04 | 20.06.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Паскал Русари &ndash; директор &bdquo;Продажби и маркетинг&ldquo; на BNP Paribas Personal Finance за Централна и Източна Европа.<em> Снимка:</em> <em>БНП Париба Лични финанси</em></p>

Паскал Русари – директор „Продажби и маркетинг“ на BNP Paribas Personal Finance за Централна и Източна Европа. Снимка: БНП Париба Лични финанси

За 59% от българите ръстът на заплатите е основният фактор, който им дава увереност в бъдещето.

По този показател страната ни заема първо място в Европейския съюз сред 14 страни, където средното ниво е 40%.

Това показва изданието за 2017 г. на Observatoire („Наблюдател“) – голямото годишно проучване на финансовата група BNP Paribas, проведено в 15 държави, за което са интервюирани над 12 хиляди европейци.

"Анкетата съдържа въпроси за потребителските нагласи в страните от ЕС, прави се от 1985 г., но за първи път от 32 години България е включена в него. Тази година темата е „Потреблението в Европа: Нови пътища към доверие“", съобщи Паскал Русари, директор „Продажби и маркетинг“ на BNP Paribas Personal Finance за Централна и Източна Европа.

Обяснението, че българите са оптимисти, а за тях като потребители са приоритетни доходите и икономическият климат, които дори изпреварват националната сигурност, е значителната разлика между жизнения стандарт в България и по-развитите западни страни. Оказва се, че  ръстът на заплатите е от най-малко значение за хората в Дания – 17%, Великобритания – 26% и Германия – 27%.

Вторият по важност фактор за увереността в бъдещето е спадът на безработицата. Той е посочен от 44% от българските участници в Observatoire. Средното ниво в ЕС е 32%, като този фактор е най-маловажен за италианците, от които едва 4% са дали положителен отговор.

На трета позиция 35% от българите поставят ръста на икономиката. Средното ниво за ЕС е 29%, а това е най-важно за италианците и испанците с 41%. Най-малко внимание на ръста на икономиката отдават германците с 12%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 18:20 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още