IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първа стачка в завода на Volkswagen в Словакия

Компанията отхвърли искане за 16-процентно увеличение на работните заплати

16:14 | 20.06.17 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Първата стачка в 25-годишната история на завода на Volkswagen в Словакия вече е факт. Наскоро мениджърите на германския концерн отхвърлиха искането на местен синдикат за увеличение на заплатите на служителите със 16% като „нереалистично“.

Средната брутна заплата от 1800 евро на месец в завода е двойно по-висока от средната заплата за страната, твърдят от компанията. VW предлага увеличение с 4,5 на сто за тази и с още 4,2 на сто за следващата година, предава DPA. 

От своя страна от синдиката твърдят, че словашките служители получават от години по-ниско заплащане от заетите в други заводи на компанията въпреки по-високата производителност. Ето защо служителите демонстрират в началото на безсрочната стачка с транспаранти като „Не ни унизявайте!“ или „И ние сме част от концерна“. Към мениджмънта във Волфсбург са били насочени плакати с надписи „За нас – минимума, за вас – максимума...“.

Германският автомобилостроител има 12 000 служители в Словакия в завода, който бе открит още през 1991 г. Там се произвеждат няколко модела от групата, сред които Volkswagen Touareg, Audi Q7, Volkswagen up!, Skoda Sitigo и Seat Mii. През миналата година от конвейера са слезли общо 388 687 коли, на ден от лентата са излизали по 1000 коли.

Словакия е регионален автомобилостроителен център. Освен Volkswagen в централноевропейската страна с 5,4-милионно население заводи имат френската компания PSA Peugeot Citroen и южнокорейската Kia Motors Corp., припомня AP.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 0
Boicho Popov
преди 6 години
Нещо много жестоко си се объркал. Да давам ли примери или сам ще се сетиш. Хайде, нека те улесня: http://***.investor.bg/bylgariia/451/a/goliamata-promiana-na-ndk-239289/http://***.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/radev-kato-prezident-bezkompromisno-shte-otstoiavam-interesite-na-naroda-si-232533/http://***.investor.bg/analizi/113/a/jilishtniiat-pazar-v-bylgariia-ne-balon-a-ustoichivost-229405/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 4
majnata
преди 6 години
Весничето е Сашовско ...на Блумбърг. Та и архивите и всичко е сашово...и хората и те са в комплект.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
michaelis12
преди 6 години
бат Боко вие имате ли нещо различно от Сашовски архиви или и на гащите ви пише, че са от Ройтерс ?! Тва съм го наблюдавал стотици пъти става въпрос за България и пак снимки от Райтерси и Бльомбъргови, тва ли ви е новата религия или как, да нямате една поне една кьорава снимка от български папарак за България ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 4
Boicho Popov
преди 6 години
Затова сме писали, че снимката е архив на Ройтерс. Няма все още снимки от стачката в Словакия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
Ivan.r
преди 6 години
http://***.mexicanal.com/noticias/huelgavw/2009/08/18/estalla-huelga-en-volkswagen-de-mexicoЗа който не вярва, снимката е от Мексико
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 0
Jay Gould
преди 6 години
Тия на снимката, са чисти словаци :)) Тази снимка, дори не е от Европа :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още