IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Секс скандалите в Uber костваха ръководния пост на Травис Каланик*

Причината, според New York Times, е натиск от страна на големи инвеститори

09:43 | 21.06.17 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Главният изпълнителен директор на американския технологичен стартъп Uber Technologies Inc. Травис Каланик подава оставка на фона на критиките, с която той и компанията се сблъскаха след обвинения за лошо управление и сексизъм.

Компанията потвърждава пред New York Times напускането на Каланик на ръководния пост, но според медията той ще остане член на Борда на директорите. Една от причините за изненадващата донякъде оставка е натиск от някои от водещите инвеститори в компанията, сред които например е Benchmark Capital. 

По-рано във вторник петима от големите инвеститори на Uber поискаха директорът да подаде оставка незабавно. Сред тях е един от най-големите акционери на Uber - компанията за рисков капитал Benchmark, чийто партньор Бил Гърли е в Борда на директорите на стартъпа. Инвеститорите са отправили настояването си за оставка на Каланик в писмен вид чрез писмо, предадено на главния изпълнителен директор, докато е бил в Чикаго, съобщават източници на New York Times. 

В писмото, озаглавено „Да придвижим Uber напред" и получено от New York Times, инвеститорите пишат на Каланик, че той трябва незабавно да напусне и че компанията се нуждае от промяна в ръководството. 40-годишният Каланик се е консултирал с поне един от членовете на Управителния съвет на Uber и след часове на разговори с някои от инвеститорите се е съгласил да се оттегли. Той ще остане в Борда на директорите на компанията.

"Oбичaм Ubеr пoвeчe oт вcичĸo нa cвeтa и в тoзи тpyдeн мoмeнт в личния ми живoт пpиeмaм иcĸaнeтo нa инвecтитopитe дa ce oтдpъпнa, зa дa мoжe ĸoмпaниятa дa ce въpнe ĸъм нopмaлнaтa cи дeйнocт и pacтeж, вмecтo дa ce зaнимaвa c пopeдния cĸaндaл", нaпиca Каланик в oфициaлнo изявлeниe.

По-рано през месеца стана ясно, че Каланик, който наскоро загуби майка си при инцидент с лодка, ще вземе безсрочен отпуск, след като в хода на вътрешнофирмено разследване се разкриха случаи на сексисъм и дискриминация в компанията. Междувременно стартъпът реши да предприеме сериозни промени, част от които орязват правомощията на Каланик. 

Uber се превърна в най-ценния стартъп в света, но от месеци той се раздира от различни драми, включително твърдения за сексуален тормоз и използването на софтуер за заобикаляне на регулаторите. Отстраняването на човека, основал Uber през 2009 г., се случва след серия от редица противоречия, които осветиха проблемите с корпоративната култура и управление на компанията.

Като публично лице на Uber Каланик въплъщаваше у себе си успеха на стартъпа. По-рано през този месец той съобщи на персонала за плановете си да излезе в безсрочен отпуск, оставяйки компанията да бъде управлявана от управителен комитет. Въпреки скорошните вълнения бизнесът на Uber расте. Приходите са се увеличили до 3,4 млрд. долара през първото тримесечие, докато загубите са намалели до 708 млн. долара.

*Актуализирано в 9,35 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
majnata
преди 6 години
Калиник почина миналата година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
Boicho Popov
преди 6 години
А секс скандалите са свързани най-малко с изнасилването на американката в Индия и последвалите след това разкрития...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Boicho Popov
преди 6 години
Ето и всичките 215 жалби, които бяха подадени срещу Uber:Дискриминация: 54Сексуален тормоз: 47Непрофесионално поведение: 45Малтретиране: 33Психически тормоз: 19Отмъщение: 13Физическа сигурност: 3Неправомерно уволнение: 1
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
coder
преди 6 години
Извинявай, но "сексизъм" по никакъв начин не може да се приравни със "секс скандали".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още