IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кметът на Лондон призовава за транспортна система с нулеви емисии до 2050 г.

Програмата „Транспорт за Лондон“ постепенно ще разширява зоната за ултраниско ниво вредни емисии

21:56 | 21.06.17 г. 8
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Кметът на Лондон Садик Хан призова за реформи в цялата транспортна мрежа на британската столица, така че тя да работи с нула емисии на парникови газове до средата на този век, съобщи Bloomberg. Идеята е това да се постигне с програма на стойност 3,3 млрд. паунда (4,2 млрд. долара) годишно, която да понижи опасните нива на замърсяване.

Програмата „Транспорт за Лондон“ постепенно ще разширява зоната за ултраниско ниво вредни емисии, така че до 2025 г. центърът да бъде „свободен“ от замърсяване, а вътрешните квартали – до 2040 г. Специалната зона трябва да покрие целия метрополис до 2050 г., предвижда предварителен вариант на транспортната стратегия. 

По думите на Хан Лондон не може да си позволи стария подход към пътуването, тъй като се очаква населението на града да достигне 10,5 млн. души до 2041 г. Това ще увеличи пътуванията в Лондон с 5 млн. дневно.

Замърсяването в Лондон вече е на едни от най-критичните нива в Европа и причинява 10 хил. смъртни случая годишно, според проучване на King’s College London.

Стратегията включва рекордни инвестиции за насърчаване на ходенето пеш и колоезденето, така че тези начини на транспорт да имат 80% дял през 2041 г. През 2015 г. този дял е бил 64%. Това би означавало свиване на пътуванията с кола с 3 млн. дневно.

До около 2025 г. в метрото влаковете трябва да са на по-чести интервали, а някои линии да се модернизират. Освен това се предвижда създаването на мрежа от метролинии в покрайнините на Лондон, така че да се подобри времето за пътуване с 15% до 2030 г.

Планът на Садик Хан включва и подобрение на сигурността, така че през 2030 г. да няма случаи на загинали в инциденти с автобуси на градския транспорт. Освен това до 2041 г. не бива да има смъртни случаи или сериозни наранявания в пътни инциденти.

Предвижда се и осигуряване на 4G покритие в метрото.

Тази стратегия ще изисква разходи от около средно 3,3 млрд. годишно, което е близо 1% от БВП, който се генерира в Лондон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:27 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 0
СоКоЛоВвВ
преди 6 години
ИНВЕСТОРА НАЙ ГОЛЕМИТЕ НЕКАДЪРНИЦИ В БЪЛГАРИЯ СА ПО ВАШИЯТ САЙТ И ИМ ПИШАТ ПЛЮСОВЕ!???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 0
Alx
преди 6 години
Садик Хан не е най харесвания кмет на Лондон. А колкото до транспортна система с нулеви емисии, то метрото вече е денонощно, а масово автобусите в централната част на града са хибриди и то от доста време... а ако говорим за автомобили, то всички замърсяващи сега плащат всеки ден по
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 6
СоКоЛоВвВ
преди 6 години
САЩ ,ВЕЛИКОБРИТАНИЯ И СССР СА РАЗДЕЛИЛИ ЕВРОПА , НО КОЕ ОТ СССР ТОЧНО Е РУСИЯ ,УКРАЙНА ЛИ ,БЕЛАРУС ЛИ, И ВСИЧКИТЕ ДЪРЖАВИ НА ПОДЧИНЕНИЕ !?? И В ТАЗИ ВРЪЗКА КОЛКО ТОЧНО СА РУСКИТЕ ЖЕРТВИ ,ЧЕ ЧАК ТАКИВА ЗАСЛУГИ СИ ПРЕПИСВАТ !??? СССР СЕ РАЗПАДА ОЩЕ !! И ТУКА НЯКОЙ ЧЧУГУНИ ПРЕЖИВЯВАТ КАТАРЗИСИ ВСЕКИ ДЕН!??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 6
СоКоЛоВвВ
преди 6 години
Пак супер смешни и крайни заключения на изпушилия червен мозък .. фашистки!?? ЧЕРВЕНИТЕ ФАШИСТИ СТЕ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ГЛУПАВО ПОДКОВАНИ!!?? СЛЕД КАТО ВИ КАЗАХА ,ЧЕ ХИБРИДНА ДЪРЖАВА БЛАГОДАРЕНИЕ НА ОСВОБОЖДЕНИЕТО И ЛИПСАТА НА АЗБУКА ,КАКВИ СТЕ ТАКИВА КАТО ТЕБ!????някакви супер смешни и болни червен ууроди ли !??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 6 години
Бе ква 2050...! Тоя раджкапур не е ли чувал за технологичните еръпции и денонощното нахлуване на електромобилите? Тукашните жулиенки и галfon-и казаха, че до 10 години край с нефта като гориво...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 5
majnata
преди 6 години
Официален език в "империята" урду и хинди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 2
studioaa
преди 6 години
А ще остане ли 1 англичанин в Лондон до 2050 или всичките ще са *** до тогава? Какъв ли е планът по този въпрос...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
majnata
преди 6 години
На велорикши ! Екзотика !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още