IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК предяви твърдения за извършено нарушение на „Алианц България“

Комисията има претенции към посредническите договори със застрахователните брокери

16:01 | 21.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) предяви на ЗАД „Алианц България“ АД твърдения за извършено нарушение на Закона за защита на конкуренцията. 

Според Комисията става въпрос за налагането на забранени вертикални споразумения за определяне на цени на препродажба в посредническите договори със застрахователните брокери при договорите за общо/имуществено застраховане, с изключение на задължителната застраховка „Гражданска отговорност“.

Това поведение има за цел предотвратяване, ограничаване и нарушаване на конкуренцията на пазара на търговия на дребно със застрахователните продукти на компанията, твърди антимонополната комисия.

Производството по преписка от 2016 г. е образувано с цел установяване на евентуално извършено нарушение на ЗЗК от страна на застрахователя във връзка с налагане на търговски практики, с които пряко и/или косвено застрахователните брокери, с които дружеството се намира в договорни отношения, се ограничават да правят отбив от собственото си възнаграждение в полза на крайните клиенти.

В срок от 30 дни застрахователят има право да представи писмени възражения по предявените твърдения. Срокът започва да тече от деня на получаване на определението.

Компанията има право на достъп до материалите по преписката, както и право да бъде изслушана от КЗК във връзка с предявените твърдения и правомощията, които Комисията възнамерява да упражни, в открито заседание, за което следва да подаде писмено искане.

Определението не подлежи на обжалване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още