IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК санкционира Ирис имоти за нелоялна конкуренция

Дружеството твърди, че е на пазара от 2007 г., но работи от 2013 г.

16:55 | 21.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка:Pixabay</em></p>

Снимка:Pixabay

КЗК установи извършено нарушение от „Ирис имоти“ ООД на Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК) – въвеждане в заблуждение.

Производството е образувано във връзка с влязло в сила решение на Върховния административен съд, с което преписката е върната на КЗК за ново произнасяне съгласно указанията на съда, информира Комисията.

В производството е установено, че дружеството е публикувало на сайта си информация, че оперира на пазара на недвижимите имоти от 2007 г., като същевременно реално представените доказателства за започване на такава дейност са от 2013 г.

Антимонополната комисия се е произнесла, че тези твърдения са неверни, касаят съществени свойства на предоставяните услуги и създават обективна възможност за заблуда на потребителите.

Опитът и експертизата на едно предприятие в областта, в която се развива, биха могли да стимулират неговите потенциални клиенти да използват услугите му. Недостоверната и поради това недобросъвестна претенция за опит в областта на посредничеството при сделки с недвижими имоти представлява нелоялна конкуренция, се казва в съобщението.

Глобата за дружеството е символична – 0,5%  от общия оборот на дружеството за финансовата 2016 година, равняващи се на 320 лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:44 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още