IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новото строителство е най-търсено на пазара на складови площи в България

Предлагането на модерни площи изостава заради инерцията от годините на кризата и естественото изчерпване на парцелите с подходяща локация и инфраструктура

08:24 | 22.06.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: FreeImages.com</em></p>

Снимка: FreeImages.com

Пазарът на складови площи в България като цяло остава активен през първото полугодие. Запазва се по-силното търсене в пазарния сегмент до 500 кв.м.

От две-три години се забелязва подем в инвестициите в доходоносни имоти и същевременно се завръща и интересът от чужди инвеститори. Постепенното възстановяване на икономиката и потреблението са предпоставка за засиленото търсене на индустриални имоти, отчитат от консултантската компания БГСКЛАД.

Определено предлагането на ново строителство изостава, както заради инерцията от годините на кризата, така и поради естественото изчерпване на парцели за строителство с подходящи локации и добра инфраструктура, а също и поради времевите характеристики на строителния цикъл. Банките от своя страна предприеха по-агресивна политика за финансиране на различни инвестиционни проекти, подчертава ексклузивният оценител на компанията Веселина Генева.

Инвеститорите, които се оглеждат за покупка на терени за логистични и производствени площи, обаче не могат да „преглътнат“ факта, че на базата на цени на земя, и на цени на ново строителство тяхната възвръщаемост ще бъде в порядъка на 9 – 11 години. Търсят се проекти с възвръщаемост до 7 години, обобщава основателят на компанията Симеон Митев.

Като цяло се очертава по-добро бъдеще на модела build-to-suit (строителство по мярка), който е подходящ да се прилага както при покупка, така и за наемане на площи за определен бизнес, защото се строи по точно задание от инвеститора.

Основни проблеми остават бавните процедури по издаване на разрешение за строеж, относително високата себестойност на строителството и съответно невисоката възвръщаемост на подобни проекти, коментира ексклузивният оценител на компанията Веселина Генева. Потенциал на пазара обаче има, като основното предимство е географското местоположение на България и наличието на квалифицирана работна ръка.

Пазарът в София

Складовите площи от 1 000 до 5 хил. кв.м, които отговарят на европейските изисквания, са най-търсени в района на София през първата половина на тази година, казва Радослав Конов от БГСКЛАД София.

Данните на компанията показват, че пазарът на площи от 300 до 700 кв.м. не е особено активен и сделките са малки.

Продължава да се засилва интересът към складови и индустриални площи от логистични и производствени компании. Има обаче сериозно разминаване в търсенето и предлагането. Инвеститорите се интересуват от нови, съвременни сгради, докато предлагането е основно на стари и амортизирани бази.

Въпреки недостига на ново строителство в индустриалния и логистичен сегмент се очаква наемите да останат стабилни при нива 3,5 – 4 евро/кв.м за първокачествените индустриални и логистични площи в София и Софийска област.

Пазарът в Пловдив, Пазарджик и Стара Загора

Пазарът в Пловдив също е динамичен през първата половина на годината. Търсят се и готови проекти, и парцели за строителство. Има няколко по-значителни сделки в този сегмент, които показват увереност и спокойствие сред предприемачи и инвеститори, коментира Атанас Ласков от представителството на БГСКЛАД в Пловдив.

В Пазарджик интересът към промишления сектор, търговски бази, складове и предприятия както за наем, така и за покупка е слаб, посочва регионалният представител Мария Тенева. Близостта на Пазарджик от икономическа зона Пловдив е определящ за слабия интерес към града от страна на стратегически инвеститори. Пазара на складове и индустриални площи се движи от местни и регионални средни и малки фирми, предимно в сферата на търговията и услугите.

В Стара Загора пазарът е стабилен, като търсенето е основно за наемане на складови площи, а не за покупка, коментира Огнят Георгиев от компанията, който отговаря за региона. В тази връзка все повече се търсят помещения за ново строителство, построени с термопанели и метална конструкция и достатъчен терен около тях за маневриране на транспортни средства с изградена пълна инфраструктура.

Определено нараства интересът от страна на инвеститорите към закупуването на парцели за застрояване на складови площи. В момента това се налага като тенденция, която ще продължи да се засилва, допълва Георгиев.

Последна актуализация: 07:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
dworkd161616
преди 6 години
Време беше да се пробуди и индустриалното строителство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още