IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И преработващата промишленост се оплаква от дефицит на кадри

Традиционно гладът за специалисти в IT-сектора продължава да е голям, както и в хотелиерството и здравния сектор

09:32 | 22.06.17 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Недостиг на кадри има и в преработващата промишленост, коментираха в интервю за БТА експерти от Агенцията по заетостта.

В отрасъла е осезателно търсенето на специалисти със средно професионално образование и инженерни кадри, владеещи чужди езици.

Несъответствието между търсените и предлаганите на пазара на труда квалификации и "изтичането на мозъци" са основните причини за задълбочаването на проблема с недостига на квалифицирани служители, смятат от Агенцията.

Традиционно гладът за специалисти в IT-сектора продължава да е голям, но и други отрасли се нуждаят от работна сила със съответните умения - сферата на хотелиерството и ресторантьорството, сектор "хуманно здравеопазване и социална работа" и други.

В сферата на образованието пък високата средна възраст на заетите и ниската мотивация сред младите хора да се реализират като учители в бъдеще би довело също до проблеми при осигуряване на кадри, прогнозират от Агенцията по заетостта.

В Бюрата по труда в момента пилотно се прилага новият модел Личностен профил на търсещия работа, който дава ясни очаквания и възможности на хората да вземат по-добри решения за развитието на своята кариера, съобщават от Агенцията. Чрез нов електронен модул се интегрират инструменти за самоопределяне на притежаваните ключови умения и обучения за развитието им, които подпомагат насочването им към трудова реализация. Целта е това да доведе до по-добро предлагане на най-подходящите услуги на отделните групи клиенти, изготвяне на индивидуален план за действие и устойчиво активиране.

Данните от административната статистика на Агенцията по заетостта за професионално-образователната структура показват, че около 50% от регистрираните безработни не притежават необходимите компетенции за заемане на обявени свободни работни места на пазара на труда.

За новите професии на пазара на труда се изискват различни нови или комбинации от умения, качества, образование и опит, коментираха от Агенцията. Най-често липсата на социални умения като комуникативност, висока отговорност, толерантност и организираност не съответстват между търсени от работодателя и предлагани умения от безработните.

Предстои започването и на нова схема, съфинансирана от Европейския социален фонд чрез оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" (2014-2020) "Готови за работа", насочена към младите хора. По схемата е предвидено стимулиране на активността на около 10 хил. младежи до 29 г. включително, които не са нито в образование или обучение, нито в заетост, както и не са регистрирани като безработни лица. Предвижда се поне 3 хил. от тях да бъдат мотивирани да започнат обучение или работа.

Ще започне проект "Обучение на възрастни, преминали курсове по ограмотяване", по който е предвидена интеграцията на поне 3 300 безработни с основно и по-ниско образование или такива без образование чрез включване в обучения за професионална квалификация срещу ваучери и/или чрез участие в трудови борси.

От 15 юни Агенцията по заетостта е започнала прием на заявления по проект "Ваучери за заети лица", насочен към работещите на трудов договор в предприятия извън държавната администрация със средно или по-ниско образование.

Очаква се близо 54 хил. да се включат в курсове за професионална квалификация и/или обучения по чужд език или дигитална компетентност.

През май 2017 г. най-много свободни работни места са заявени от преработващата промишленост (5 350); търговията (3 463); хотелиерството и ресторантьорството (3 393); строителството (1 384); селското, горското и рибното стопанство (1 329); административните и спомагателни дейности (921); операциите с недвижими имоти (779); транспорта, складирането и пощите (721); държавното управление (453),  казват от Агенцията по заетостта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 6 rate down comment 0
Bdin
преди 6 години
Работодателите не разбраха, че се конкурират с колегите си от западна Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 0
888
преди 6 години
Работодателите да започнат да се учат на труд и да се захващат за работа на липсващите кадри - камериерки ,сервитьорки , чистачки, шивачки, миньори и т.н.п.с.Може и по-лесния начин -повишение на заплащането.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 0
osoitza
преди 6 години
Не знам дали си дават сметка работодателите в България, но са изправени пред следния избор: до момента по голямата част от бизнеса разчиташе на ниските заплати за да е конкуренте. Това обаче се промени. В софия заплатите пораснаха, а в провинцията работната ръка намалява особено тази, която е склонна да работи за без пари (500 -600 лв/месец). Хората миигрират към София, Пловдив или навън, където заплатите са значително по високи. За да ги задържат там където са трябва да им предложат по добро заплащане съответно все по малко да разчитат да са конкурентни само заради ниската стойност на продукцията си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 0
pecan
преди 6 години
Само за държавни чиновници няма липса на кадри .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 0
power grid
преди 6 години
Kaдри има ама няка кой да работи за 500-600 кинта.Оправете заплатите и отношението си към хората научете се да уважавате специалистите да плащате извънреден труд и празнични и да спазвате работното време
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 0
power grid
преди 6 години
Kaдри има ама няка кой да работи за 500-600 кинта.Оправете заплатите и отношението си към хората научете се да уважавате специалистите да плащате извънреден труд и празнични и да спазвате работното време
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
mvr0306
преди 6 години
Сериозно ли мислите че с тези измислени програми по еврофондовете даже и 5 човека ще започнат работа??? Който иска си намира работа, има начин. То и в предния период 2007 - 2013 се изхарчиха 1 млрд лева за "Човешки ресурси", и сега виждаме какъв е резултата. ЛИпса на кадри за всички области в икономиката!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още