IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата щатска здравна реформа – отвъд реалността

От 2010 г. насам републиканците искат да отменят Обамакеър, но волята на американците вече е друга

12:20 | 25.06.17 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Когато Барак Обама обеща на американците преди седем години за първи път да имат държавно организирано здравно осигуряване, което трябва да бъде достъпно, задължително и универсално, републиканците изпаднаха в паника. Те се опасяваха от налагането на квазикомунистическа осигурителна система, която преди всичко може да доведе до възпрепятстването на гражданите. Оттогава насам при всяка своя публична изява те обявяваха, че искат да отменят това „нагло превишаване на държавните правомощия“. Repeal Obamacare, да отменим Омабакеър – това се превърна в основна задача на партията, пише в свой анализ германският седмичник Die Zeit.

И сега се отвори възможност за това. Консерваторите са с мнозинство в Камарата, Сената, а един от тях е президент. Но законопроектът, който говорителят на Сената Мич Макконъл представи след няколко седмици на тайно обсъждане, показва преди всичко едно нещо - със старото си обещание републиканците се изтласкаха сами в ъгъла и са все по-далеч от политическата воля на гражданите. Гневът към Обама заслепи партията. Защото, макар че все още партията счита битката срещу т. Нар. Affordable Care Act за основен приоритет и иска да спечели тази битка на всяка цена, останалата част на Съединените щати отдавна се отвърна от тази задача.

Страната свикна с едно достъпно, спонсорирано от държавата здравно осигуряване, при която заболяване на бъбреците или счупен таз не са равни на бюджетна разруха. Според проучване на Gallup от април 55 процента от гражданите се изказват в полза на осигурителната система на Обама. Само 16% мислят, че е добра идея да се върне старият статут на здравно осигуряване, 56 процента са против.

Колко голяма е пропастта между републиканците и реалността на гражданите може да се види на проведените през последните седмици многобройни срещи на гражданите. Там гласоподавателите толкова ясно показват гнева си към Тръмпкеър, че повечето депутати започнаха да избягват тези мероприятия.

Независимо от всички проверки на реалността, консерваторите в Конгреса упорито се вкопчиха в стария проект. Фактът, че въобще планират заместител на Обамакеър, се дължи единствено на обществен натиск, който не може да се игнорира дори във Вашингтон. Ако зависеше от повечето републиканци, те щяха напълно да зачеркнат Обамакеър и по този начин да оставят решението за живота и смъртта на пазарните сили. Сега те се опитват отчаяно да създадат закон, който да запълва празнината между идеалите и досадната реалност. Неговата крайна цел изглежда е това, което в края на краищата излезе, да не носи подписа на бившия президент Обама. 

Резултатът е една застрахователна система, която не бива да влиза в сила  - откъдето и да я погледнеш. Въпреки малките отстъпки, които служат предимно за излъскване на закона, като по този начин увеличават шансовете за приемането му, консерваторите създават решение, което е непосилно за онези, които са най-зависими от него. Задължителната застраховка за физически лица и работодатели ще бъде премахната, данъчните облекчения за пациентите - значително намалени, държавното основно здравно осигуряване - силно ограничено до най-бедните. И докато премиите за по-възрастните американци се покачват, богатите се радват на данъчни подаръци. Така консерваторите не мислят за благосъстоянието на своите избиратели, а кривогледо се целят в разрушаване на успеха на Обама.

Бързината, с която искат да прокарат промените през двете камари на парламента, показва само, че сами не си вярват на идеята. Шансовете за прокарване на законопроекта през Сената обаче не са високи. Защото с потайността си  Макконъл разгневи и онези сенатори от собствената си партия, на чиито гласове всъщност разчиташе. В допълнение остава и разделението на републиканците между умерената и ултраконсервативната фракция – нещо, което вече провали първия опит за прокарване на закона. Четирима републикански сенатори вече обявиха, че няма да подкрепят закона в сегашния му вид.

А едно поражение би било желателно за републиканците. Не е от съображения за политическо удовлетворение, а защото партията ще бъде принудена да се събуди - и да заработи с демократите за подобряване на статуквото. Защото дори и либералите вече осъзнаха, че дори системата на Обама да е пълна с дупки - премиите са твърде високи, разходите за застраховки за едва поносими, а възможностите за избор в някои щати са оскъдни, връщането към един свят от 2009 г. не е решение. Вместо Тръмпкеър Америка се нуждае от по-добра Обамакеър. Ако републиканците не научат това сега, дано се случи до следващите избори, заключава Die Zeit.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
Pyramid
преди 6 години
Мръсните - по занданште или най-малко на шиш но, с чистити кокво правим, Дан?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
ivan.kostov.39
преди 6 години
Галъп мен не са ме питали! Обамакеар ми струва $ 5 000 годишно! За 2 нощи и един ден при раждане на дете сметката в болницата беше $ 15 300 . Тия застраховки са само начин да се вади душата на обикновените хора, да се източват пари от тях и да се дават на бялата мафия. ВСъщност то и в България е така........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още