IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г. Ангелов: Отварянето на България към пазарите ни научи да бъдем конкурентни

Валутният борд не води до надценен курс, а точно обратното, твърди икономистът

09:51 | 26.06.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Отварянето на България към пазарите научи родните предприемачи да бъдат конкурентни. Възникнаха цели нови отрасли – IT секторът, износът и производството на автомобилни части. Това коментира икономистът Георги Ангелов в ефира на Boom&Bust на Bloomberg TV Bulgaria

Той припомни, че през 90-те години чуждестранните инвеститори изобщо не са искали да идват на нашия „протекционистки пазар“.

„Има доза субективизъм относно влизането ни в Европейския съюз (ЕС), разбира се, защото имахме и период от 5-6 години на стагнация, не бяхме като първите страни членки, които реализираха своеобразен икономически бум през първите години от членството си. Ние влезнахме в ЕС и на следващата година дойде кризата, но тя щеше да дойде независимо дали сме вътре или вън. Тогава нашата съседка и основен търговски партньор Гърция фалира“, обясни Ангелов.

По думите му българската икономика успява не само да издържи на конкурентния натиск, идващ от ЕС, но и да завладее нови пазари в рамките на съюза. 

В исторически план производството на България никога не е достигало толкова високо равнище от 50 млрд. евро, отбеляза икономистът.

„Никога в историята на България не сме имали толкова конкурентно производство и то при почти нулева инфлация“, коментира още той. 

Според него валутният борд не води до надценен курс, а точно обратното. Георги Ангелов допълни, че се наблюдава позитивна тенденция при износа на България към ЕС в редица сектори.

Платежният баланс не страда от влизането на България в общността, подчерта още той. "През 2016 г. е записан рекорден излишък - най-голям в историята на платежния баланс на България, което означава, че имаме повече приток на средства към страната, отколкото изтичане на такива", обясни още Ангелов. 

Вижте целия разговор тук. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:59 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 3
sdar
преди 6 години
Това за надценеността на валутния курс, ами зависи доколко е ниско заплащането на хората в страната. Защото ако продължаваме да държим заплащането у нас на световно ниско ниво, тогава хората ще пазаруват основно храна и то от евтините български имитиращи продукти, и ще плащат сметки. Това си е все консумация на местни продукти, затова и не трябва да се вдигат заплатите у нас за да закрепим борда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още