IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Всеки трети българин планира почивка в страната, а 11% - в чужбина

Хората планират срещи с живеещи в чужбина близки и ремонти

10:29 | 26.06.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Всеки трети българин планира почивка в страната, а 11% - в чужбина. 4% от българите възнамеряват да се възползват и от двете форми на летен отдих. Това показва проучване на Алфа Рисърч Nova Alpha Index, осъществено съвместно с Нова телевизия.

Според социолозите възстановяващият се предпазлив оптимизъм води до сериозен (в сравнение с преди 5 години) ръст както в намеренията за почивка, така и за ремонтни домашни дейности.

7%, предимно представители на младото и средно поколение, възнамеряват да прекарат лятото по-динамично, като посетят музикални фестивали и концерти, а 4% - да спортуват по-активно.

Всеки десети българин очаква лятото заради среща с деца или близки, които живеят в чужбина, което според изследователите показва чисто човешкия и дълбоко психологически аспект на постоянната емиграция през последните десетилетия.

Ремонтните дейности са втората група, която бележи ръст – 5% ще извършат по-големи обновления, а 14% - по-малки подобрения в жилището си. 18% ще се занимават със селскостопанска работа, 7% - със сезонна работа за допълнителни доходи.

Тревожният и силно отличаващ ни от европейските страни факт е, че под 1% планират каквито и да било активности за повишаване на образованието или квалификацията. Това очертава според социолозите продължаващи трудности пред бизнеса да намира качествени и добре обучени кадри.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:57 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 6 години
нормално, последните години позабогатяхме и вече може да си позволим почивки по екзотични дестинации :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
sdar
преди 6 години
Явно е нужно време на народа ни да разбере, че е добре лятно време да спортува и да се отдаде на почивка. Време ще е нужно на народа да разбере, че е добре да следваме евроатлантическия модел възприет на запад, като дойде лятото цялата фирма да затваря за 2-3 седмици и всички да могат да се отдадат на почивка. Защото сега всички гледат да работят и у нас е трудно и не много прието човек да почива повече от 1 седмица на море. НО всичко опира до културата и възпитанието ни, явно само смяна на поколенията може да ни помогне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още