IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каква е допустимата държавна помощ за европейския банков сектор?

Не винаги банките, които имат нужда от подкрепа, са заплашени от фалит, разяснява ЕК

14:28 | 26.06.17 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Ако дадена банка се нуждае от капитал, то това не означава непременно, че е заплашена от фалит, пише в разяснение Европейската комисия (ЕК) по повод одобрената подкрепа за италианския банков сектор. В неделя (25 юни) италианското правителство отпусна над 5 млрд. евро за две банки, а цялостната подкрепа за сектора се изчислява на 17 млрд. евро.

От Брюксел посочват, че има различни обстоятелства, които могат да накарат банките да поискат краткосрочна подкрепа от националните правителства, а те да я отпуснат в съзвучие с европейските правила за държавната помощ. Всичко зависи от финансовото състояние на банката, нейните позиции и решенията на националните власти.

Всъщност има други начини за набиране на капитал за нуждаещите се банки. Те например могат да намерят нужното финансиране от пазара или частни инвеститори и при това положение Брюксел няма думата. Такъв вариант проработи при италианската банка UniCredit, която успя да набере 13 млрд. евро в процес по рекапитализация през февруари 2017 г. от частни източници.

Пред банките стои възможност и за рекапитализация с публични средства, каквато беше схемата за две гръцки банки - Piraeus Bank и National Bank of Greece през 2015 г. Тогава процесът се одобрява от ЕК. За целта обаче банките трябва да бъдат платежоспособни и Европейската централна банка (ЕЦБ) да гарантира за това, а парите на данъкоплатците да не бъдат използвани за покриване на финансови загуби от дейността.

И нещо много важно за защитата на интересите на данъкоплатците - помощта е временна и финансовата институция трябва да я възстанови в краткосрочен или средносрочен период.

Когато обаче банката е заплашена от фалит, регулаторите трябва да преценят дали е в интерес на обществото да я спасят, посочват от ЕК в своите пояснения за държавната подкрепа за банковия сектор.

Фалитът на малките банки може би няма да бъде заплаха за цялата европейска финансова система, но тяхното присъствие на пазара е ключово за регионите, защото обикновено това са най-активно работещите с местния бизнес институции. Затова и Брюксел дава възможността на националните власти да преценят дали да запазят регионални банки на базата на отражението им върху местната икономика. Точно това се случи в Италия - правителството реши да запази две регионални банки с мотива, че те са важни за икономиката на Северна Италия.

Спасяването на регионални банки се извършва с национални средства, но отново под наблюдението на европейските власти, напомнят от Брюксел. ЕК не може да извършва банков надзор или да решава как ще бъдат рекапитализирани банките. Това е ролята на Банковия съюз и ЕЦБ. Целта тук е да са даде гаранция, че с действията си правителството ще се намеси минимално на пазара и няма да засегне значително конкурентната среда.

Когато Банковият съюз заработи изцяло, оценката за процедурата по рекапитализация на банките ще се дава от ЕЦБ и вероятно тогава водещо значение ще имат качеството на активите и резултатите от стрес тестовете.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 0
Jorkata
преди 6 години
"Ако дадена банка се нуждае от капитал, то това не означава непременно, че е заплашена от фалит" - аз така го разбирам - "ако ми трябват пари и отида да тегля заем, то това не означава, че съм го закъсал".... б***хти тъпотиите ръсят тия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 13
khao
преди 6 години
ей, друго си е да имаме партиен секретар който да ни превежда новините :):)хахахахахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 4
DELCHO SMOKA
преди 6 години
Тая новина от ЕК преведена би следвало да се разбира по следния начин:Това, което виждате и чувате, не е това, което е! Ако заварите гол мъж, върху голата си жена, прибързаните заключения, че става въпрос за съвокупление са неуместни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 3
DELCHO SMOKA
преди 6 години
Тая новина от ЕК преведена би следвало да се разбира по следния начин:Това, което виждате и чувате, не е това, което е! Ако заварите гол мъж, върху голата си жена, прибързаните заключения, че става въпрос за съвокупление са неуместни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още