IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК обвини "Музикаутор" в злоупотреба с господстващо положение

Сдружението може да е лишило националното радио от възможност за ефективно конкуриране на пазара

16:17 | 26.06.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Музикаутор</em></p>

Снимка: Музикаутор

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) обвини сдружението за колективно управление на авторските права в музиката “Музикаутор” в злоупотреба с господстващо положение на пазара на музикални произведения от репертоара на сдружението, съобщават от комисията.

От КЗК посочват, че нарушението може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията или да засегне интересите на потребителите. То е свързано с прекратяването на договорните отношения с Българското национално радио (БНР), като това е препятствало осъществяваната от радиото дейност.

Всъщност предмет на проучване в производството е поведението на „Музикаутор“ именно във връзка с прекратяването на Договора за разрешаването на музикални и литературни произведения по радио отношения между сдружението и БНР и следващата от това невъзможност общественото радио да използва репертоара на „Музикаутор“ в програмите му.

Комисията твърди, че в хода на проучването е установено, че отношенията между страните в производството се урежда с договор за разрешаване използването на музикални и литературни произведения в радио, който е сключен на 19 декември 2011 г. „Музикаутор“ обаче прекрати договора от 1 януари тази година, като отправи предизвестие за това още на 21 ноември 2016 г.

„От водените между страните в производството преговори и от цялостното поведение на „Музикаутор“ в тази връзка може да се направи извод, че прекратяването на действащия договор между страните представлява начин за постигане на исканите от Сдружението условия за определяне размера на дължимите му възнаграждения за лицензирането на съответните права“, посочват от КЗК. Комисията допълва, че от установените факти не може да се изведе друга цел и други причини, които обективно да оправдават решението за прекратяване на договора.

КЗК твърди, че чрез действията си „Музикаутор“, като предприятие с господстващо положение, е лишило националното радио от възможност за ефективно конкуриране на пазара.

Страните в производството имат право в срок от 30 дни да предявят своите писмени възражения по предявените твърдения. Освен това могат да бъдат изслушани в КЗК в открито заседание.

Припомняме, че само преди няколко дни – на 21 юни, БНР и „Музикаутор“ най-сетне сключиха нов договор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:10 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още