IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иран обвини САЩ в "безсрамен" план за смяна на правителството на страната

Постоянният представител на Иран в ООН заяви, че това нарушава международното право и Устава на организацията

12:15 | 28.06.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Иран обвинява държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън в „безсрамен интервенционистки план“ за смяна на сегашното правителство на страната, което противоречи с международното право и Устава на ООН, съобщава CNBC.

Постоянният представител на Иран в ООН Голамали Хошру заяви в писмо до генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, че коментарите на Тилърсън са „явно нарушение“ на Алжирските споразумения от 1981 г., според които САЩ обещава „да не се намесва, пряко или непряко, политически или военно, във вътрешните дела на Иран“.

Тилърсън каза на изслушване на 14 юни пред Комисията по външна политика в Камарата на представителите по повод бюджета на държавния департамент за 2018 г., че американската политика цели да не позволи на Иран да разработва ядрени оръжия и „да работи за подкрепа на онези елементи в Иран, които ще доведат до мирен преход на това правителство“.

„Тези елементи, със сигурност доколкото знаем, са там“, допълни той.

Хошру заяви, че Иран очаква всички страни да осъдят „подобни гротескни политически изявления и да посъветват правителството на САЩ да действа отговорно и да се придържа към принципите на Устава на ООН и международното право“.

Той отбеляза, че коментарите на Тилърсън се случват само седмици след преизбирането на президента Хасан Рухани за нов четиригодишен мандат и местните избори, в които участваха 71% от иранците. Рухани е политически умерен и успя да победи опонента си хардлайнер.

„Народът на Иран постоянно доказва, че той е този, който решава собствената си съдба и затова опитите на САЩ да се намесят в иранските вътрешни дела ще бъдат обречени на провал“, допълни Хошру. „Те [иранците] се научиха как да бъдат силни и независими, както показа Ислямската революция през 1979 г.“.

Той каза още, че изявлението на Тилърсън съвпада с представянето на нови декласифицирани документи, които „допълнително изясняват как американските агенции са стоели зад премахването на Мохамед Мосадек, известния и демократично избран министър-председател на Иран, на 19 август 1953 г.“.

На изслушването на 14 юни Тилърсън заяви, че политиката по Иран на администрацията на Тръмп е в процес на развитие.

„Но ще ви кажа, че със сигурност разпознаваме продължителната дестабилизираща роля на Иран в региона“, каза Тилърсън, цитирайки плащанията на Иран на чужди бойци, подкрепата за Хизбулла и изпращането на „въоръжени отряди в Сирия, Ирак и Йемен“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още