IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световното равнище на задлъжнялост достигна рекордните 217 трлн. долара

До голяма степен това се дължи на увеличението с 3 трлн. долара на дълговете на развиващия се свят

19:40 | 28.06.17 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Световното равнище на задлъжнялост се е повишило с 500 млрд. долара през изминалата година до рекордните 217 трлн. долара на фона на подготовката на централните банки да сложат край на политиката на евтино кредитиране, съобщи Ройтерс.

Пазарите тази седмица бяха разтърсени от предупрежденията на централни банкери за надценени активи, прекалено потребителско кредитиране и за необходимостта да започне процес на нормализиране на лихвите в света, които сега са на изключително ниски равнища, за да поправят последиците от кредитния срив през 2009 година, пише БТА.

Годините на евтино банково кредитиране доведоха до еуфория на световните фондови пазари, които отчетоха рекорди. Страничен ефект от това обаче е огромният растеж на кредитите, тъй като домакинства, компании и правителства се втурнаха към заемите, за да се възползват от рекордно ниските лихви. 

В резултат световната задлъжнялост сега възлиза на 327 процента от световния брутен вътрешен продукт според доклада на Института за международни финанси (ИМФ).

Институтът отбелязва, че до голяма степен задлъжнялостта се дължи на увеличението с 3 трлн. долара на дълговете на развиващия се свят, като общата задлъжнялост там сега е 56 трлн. долара. Това е 218 % от общия брутен вътрешен продукт на развиващите се страни или увеличение от 5 процента на годишна основа, допълва институтът.

На Китай се падат 2 трлн. долара от това увеличение, като сега дългът на страната е 33 трлн. долара.

Според доклада развитите икономики са продължили да намаляват задлъжнялостта си, понижавайки общия държавен и частен дълг с над 2 трлн. долара през изминалата година, но това се дължи главно на еврозоната. Общият дълг на САЩ се е повишил с 2 трлн. долара до над 63 трлн. долара до първото тримесечие на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:13 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
michaelis12
преди 6 години
тия фалити и спасявания са пълен фарс, първо са инсценирани и второ ако може да оберат на хората кой квот има, тъй като както казах вече парите пристигат от въздуха и не са обезпечени с нищо, никоя банка създане с въздух на теория и на практика не може да фалира защото ще бъде "спасена" пак с въздух .... За мене такъв тип новини са за някви шемети дет се вайкат, че децата им ше плащат вовеки, ше плащат ако са балъци, ако не взимат никви заеми ше плащат уйя ми папи. Всичко квот ти дават кат "награда" го материализираш и държиш извън банките и аре у лево нема само с тия маннгасари се занимааме цел живот я .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 0
michaelis12
преди 6 години
първо тия дългове са несъществуващи, защото парите се създават от въздуха и второ ако аз имам да давам 1000 кинта е мой проблем, но ако имам да давам 200 трилиона е проблем на банката ..... Тъй, че и 90000000 трилиона да стане се тая, ше си набиват още точки в компа ако ли не ресет и па нищо не могат да напраят. Просто света тряя ги оттебе тия банкери, кат не им ползват парите създадени от тях и аре да го духхат, кво толко има да се мисли колко е на 100 половината ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
comet
преди 6 години
Мустакатко, ... казано е Дръж приятелите си близо, а враговете си още по-близо, та аз (прашинката) тях (1 те %) няма как да не ги мисля често (опитвам да разгадавам как мислят), както и те нас 99те % ни мислят непрекъснато (не се и съмнявай в което), ... абе ЛюбоФфф ЕпичнЪ и взаимнЪ и отвсекЪде, ... та те така!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
ratten
преди 6 години
кометчо, твоите батки и каки са раздали несъществуващи, разбирай виртуални пари в заем. но очакват да получат в замяна реални активи или поне лихви върху тези въбражаеми пари.та ти тях не ги мисли много
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 1
comet
преди 6 години
Веселина, поздравление, една много полезна статия! ... То според мен, задлъжнялостта е от 5 до 10 пъти по-голяма, но и това което е изнесено в статията е достатъчно да стресне хората по света. ... Сега, след като си дойдохме на думата, логичен е въпросът: Кой и как следва да се очаква да възстанови някакси тези пари на батковците и каките (на ония горните 1 %) дето са ги дали ей така, на едното голо доверие на хората по света (на нас, останалите 99 те %). И не ми казвайте, че няма откъде да се вземат (по-точно изземат), особенно в този форум на инвеститори! (Защото историята познава много подобни случаи, когато държавата се намесва активно да си изплати дълговете все в името на народа, изпълнил улиците като разбунтувало се море.) ... И само за протокола, на мен като пиша това, хич, ама хич не ми е весело!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още